Olympisch kampioene Semenya gaat niet naar Spelen in Tokio – mist limiet op 5000 meter

De veelbesproken Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya zal niet op de Olympische Spelen van Tokio uitkomen. Ze slaagde er vrijdag niet in zich te kwalificeren op de 5000 meter.

De 30-jarige atlete liep 15:32.15 in een speciaal voor haar gearrangeerde limietwedstrijd in Durban, ver boven de vereiste 15:10.00.

Semenya is de tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter, maar mag op deze afstand haar titel niet verdedigen in Tokio. Ze behoort tot een kleine groep atletes met een van nature hoog testosterongehalte. Volgens de mondiale atletiekbond hebben deze atletes op afstanden van 400 meter tot en met een Engelse mijl (1609 meter) door de spierversterkende werking van het hormoon onevenredig voordeel. Alleen door het slikken van remmers zou Semenya mogen uitkomen op haar favoriete afstand, maar ze weigert dat principieel.

Kiezen tussen 200 en 5000 meter

De Zuid-Afrikaanse voert nog altijd een juridisch gevecht om de in haar ogen mensonterende regel ongedaan te krijgen. Semenya verloor tot nu toe alle rechtszaken die ze aanspande en heeft nu haar hoop gevestigd op het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Semenya kondigde eerder aan dat ze zich voor de Spelen van Tokio zou richten op de 200 meter maar de atlete, die ook drievoudig wereldkampioene is op de 800 meter, zag daar van af. ‘Ik ben 30 jaar en als ik ga sprinten, is dat niet goed voor mijn spieren. De lange afstanden zijn beter voor mij’, zei ze in april na haar eerste mislukte poging de limiet op de 5000 meter te lopen.