Russische verspringster Klishina mag toch aantreden in Rio

Russische verspringster Klishina. © Reuters

De Russische verspringster Darya Klishina mag dan toch aantreden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat heeft het Internationaal Sporttribunaal (TAS) maandag beslist. De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) had haar zaterdag in extremis nog het startrecht ontzegd. Eerder kreeg Klishina als enige Russische atlete toestemming om deel te nemen aan de Spelen.

“Haar beroep is aanvaard”, zo meldt het TAS in een persbericht. De 25-jarige Klishina zal dus vanaf dinsdag deelnemen aan de kwalificaties in het verspringen.

De in Florida wonende Klishina was oorspronkelijk de enige Russische atlete die door de IAAF was opgevist, nadat de federatie 67 andere Russen van de Spelen had geweerd in navolging van een rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA) over structureel dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Zaterdag besliste de IAAF om Klishina dan toch niet te laten aantreden in Rio, omdat er “nieuwe informatie” beschikbaar is op basis van het rapport van Richard McLaren over een staatsgestuurd dopingnetwerk in Rusland. Daarop stapte Klishina naar het TAS.

De Duitse televisiezender ARD pakte zondag uit met het nieuws dat Klishina door de IAAF uiteindelijk uitgesloten werd omdat er geknoeid zou zijn geweest met twee flacons met stalen voor een dopingcontrole. Bovendien bevatte één van de twee flacons DNA-sporen van twee mensen, zo vernam journalist Hajo Seppelt bij bronnen uit de omgeving van het onderzoek van McLaren.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier