Sebastian Coe is nieuwe voorzitter Internationale Atletiekbond

© Belga

De Brit Sebastian Coe (58) is woensdag in Peking verkozen tot nieuwe voorzitter van de Internationale Atletiekbond (IAAF).

De tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter (’80 en ’84) haalde het met 115 stemmen tegen 92 van de Oekraïense polsstoklegende Sergej Boebka. Coe volgt de 82-jarige Senegalees Lamine Diack op. Die leidde de IAAF sinds 1999. Coe, die al vicevoorzitter was van de organisatie, is de zesde voorzitter in de geschiedenis van de IAAF. Hij krijgt een mandaat voor vier jaar.

“Beste vrienden, er is geen opdracht in mijn leven waar ik beter op voorbereid was. Als jullie vertrouwen in mij stellen, zal ik jullie niet teleurstellen”, sprak de ex-atleet woensdag de leden van de IAAF toe. De verkiezing vond plaats in het kader van het WK atletiek, dat zaterdag van start gaat in de Chinese hoofdstad.

Coe, in 2012 hoofd van het organisatiecomité van de Spelen in Londen, komt aan de top van de IAAF op een moment dat de atletiek wordt geconfronteerd met een groot dopingschandaal. Onlangs publiceerden de Duitse tv-zender ARD en de Britse krant Sunday Times de resultaten van 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5.000 atleten tussen 2001 en 2012. Ruim 800 sporters bleken verdachte of abnormale waarden te noteren.

De IAAF werd aangewreven te laks op te treden tegen dopingmisbruik. Coe wacht de moeilijke taak het probleem aan te pakken en de geloofwaardigheid van de IAAF te herstellen. Sergej Boebka (51), die naast het voorzitterschap greep, werd wel herverkozen als vicevoorzitter. Hij kreeg met 187 stemmen het hoogste aantal stemmen van de zeven kandidaten die elk naar een van de vier postjes van vicevoorzitter dongen.

Ook de Qatarees Dahlan Al Hamad, de Kameroener Hamad Kalkala Malboum en de Cubaan Alberto Juantorena mogen zich vicevoorzitter noemen. Op hetzelfde congres werden met Kosovo en Zuid-Soedan overigens twee nieuwe IAAF-leden officieel bevestigd. Er zijn nu 214 landen aangesloten bij de Internationale Atletiekbond. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier