Thiam aan de leiding in zevenkamp, steeplewinnaar gestraft wegens te bloot

Nafissatou Thiam viert een nieuw persoonlijk record in het hoogspringen. © Reuters

De jonge Belgische Nafissatou Thiam staat na de eerste dag nipt aan de leiding in de zevenkamp. Axelle Dauwens plaatste zich voor de finale van de 400 meter horden. En de Franse winnaar van de steeple verloor zijn medaille omdat hij shirtloos liep.

Nafissatou Thiam had een goede eerste dag op de Europese atletiekkampioenschappen in het Zwitserse Zürich. De 19-jarige Belgische behaalde 3.851 punten, zes meer dan de Duitse Carolin Schäfer, en tien meer dan de Nederlandse Nadine Broersen.

Thiam startte met een achttiende plaats in de 100 meter horden (14.05) en won vervolgens het hoogspringen met een persoonlijk record (1m97). In het kogelstoten werd ze met 14m29 zesde, in de 200 meter in 25.19 veertiende. Met 3.851 punten zit Thiam 69 punten achter op het schema waarmee ze op 31 mei en 1 juni in het Oostenrijkse Götzis een Belgisch record (6.508) op de tabellen zette.

Dauwens

Axelle Dauwens plaatste zich voor de finale van de 400 meter horden door in haar halve finale derde te worden. De 23-jarige West-Vlaamse liep haar race in 55.63, een persoonlijk record. “Ongelooflijk”, zei ze achteraf.

Striptease

In de 3.000m steeple stond er geen maat op de Franse loper Mahiédine Mekhissi, die in de laatste honderd meter zo’n grote voorsprong had opgebouwd, dat hij zijn truitje kon uittrekken en er zwaaiend mee over de finish kwam. De show viel niet in de smaak bij de jury, die hem eerst met een gele kaart bedacht, maar hem na klacht van de Spaanse federatie diskwalificeerde.

Door die beslissing werd een andere Fransman, Yoann Kowal, de winnaar. (Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier