Thiam na persoonlijk record in het verspringen weer aan de leiding

Nafissatou Thiam © GF

Nafissatou Thiam heeft zaterdag met een persoonlijk record in het verspringen de leiding in de zevenkamp heroverd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Na een nulsprong en een 6m18 kwam de 21-jarige Brusselse bij haar derde en laatste poging 6m58 ver, een verbetering van haar persoonlijk record met vijftien centimeter en de beste sprong van alle deelneemsters. Even leek het erop dat Thiam ook het twintig jaar oude Belgische record op naam van Sandrine Hennart (6m63) zou breken. Bij haar eerste sprong landde ze op 6m93 en ondanks een rode vlag van de jury bleef die afstand enkele minuten lang op de officiële website van de Olympische Spelen staan. Uiteindelijk moest ze vrede nemen met 6m58, vijf centimer onder de Belgische recordafstand op het verspringen.

Vrijdag had Thiam ook in de 100 meter horden (13.56) al een persoonlijk record laten optekenen. Vervolgens ging ze over 1m98, een wereldrecord in de zevenkamp. Met een worp van 14m91 in het kogelstoten kreeg ze vervolgens een eerste keer de leidersplaats in handen. Die moest ze na een 200 meter in 25.10 weer afstaan.

Thiam, na vijf van zeven disciplines goed op weg naar een verbetering van haar Belgische record (6.508), werkt zaterdagavond nog het speerwerpen, een van haar sterkere nummers, en de afsluitende 800 meter af. Met een blessure aan de rechterelleboog is het heel twijfelachtig of ze haar speer in de buurt van haar record (52m62) kan werpen.

Thiam begint aan de slotnummers met een voorsprong van vijf punten op Jessica Ennis-Hill. Thiam heeft 5.018 punten, de Britse titelverdedigster 5.013. De Britse Katarina Johnson-Thompson is met 4.967 punten derde. De Barbadaanse Akela Jones (4.907) en de Canadese Brianne Theisen Eaton (4.872) maken de top vijf compleet.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier