Tienkamp Rio: Thomas Van der Plaetsen valt terug naar 21e plaats na kogelstoten

Thomas Van der Plaetsen © Belga

Thomas Van der Plaetsen is woensdag na afloop van het kogelstoten naar de 21e plaats gezakt in de tienkamp op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Thomas Van der Plaetsen is woensdag na afloop van het kogelstoten naar de 21e plaats gezakt in de tienkamp op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Eerder stond hij op 13, nadat hij vierde werd in het verspringen.

In de derde proef van de tienkamp zette de 25-jarige Van der Plaetsen bij zijn eerste worp meteen 12m84 op de tabellen, nadien deed hij met een nulworp en 12m56 niet meer beter. De zege in het kogelstoten was met 15m76 voor de Fransman Kevin Mayer. Van der Plaetsen kwam met 657 punten niet verder dan de 28e plaats.

In de tussenstand van de tienkamp zakte hij daardoor met een totaal van 2.440 punten naar de 21e plaats. De leiding is in handen van de Amerikaanse titelverdediger Ashton Eaton (2803 punten) (lees: Ashton Eaton, de beste allrounder van de planeet).

Eerder op de dag had Van der Plaetsen zijn tienkamp geopend met 11.24 op de 100 meter. Hij bleef zo 20 honderdsten boven zijn persoonlijk record. Met een knappe vierde plaats in het verspringen dankzij een sprong van 7m66 kon hij in de stand van de 29e naar de 13e stek opschuiven.

Van der Plaetsen wil in Rio zijn persoonlijk record verbeteren. Dat bedraagt 8.255 punten. Begin juli kroonde Van der Plaetsen zich in Amsterdam tot Europees kampioen, twee jaar nadat bij hem teelbalkanker werd vastgesteld. Op de eerste dag van de tienkamp staan tijdens de avondsessie nog het hoogspringen en de 400 meter op het programma. Donderdag volgen de 110 meter horden, het discuswerpen, polsstokspringen, speerwerpen en de afsluitende 1500 meter.

(Belga/TE)

Lees ook ons interview met tienkamper Thomas Van der Plaetsen: ‘Ik beoefen mijn sport om mezelf te ontplooien’

Lees ook: Van Alphen: ‘Eaton en Warner zijn echt buitenaards’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier