Tienkamp Rio: Tienkamper Van der Plaetsen naar 8 na zege in het polsstokspringen

Thomas Van der Plaetsen in Rio © Belga

Thomas Van der Plaetsen heeft in de tienkamp op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het polsstokspringen gewonnen en stoot door naar de achtste plaats.

Thomas Van der Plaetsen heeft in de tienkamp op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het polsstokspringen gewonnen. Hij ging net als de Fransman Kevin Mayer over 5m40, wat hen elk 1.035 punten opleverde. In de tussenstand na acht proeven rukt Van der Plaetsen op naar de achtste stek (6.846).

Met 5m40 evenaarde Van der Plaetsen net niet zijn persoonlijk record van 5m41 meter dat hij eerder dit jaar op de atletiekmeeting van Oordegem sprong. Op de derde plaats in het polsstokpringen eindigden drie atleten met 5m20: Zach Ziemek en Ashton Eaton uit de VS en de Spanjaard Pau Tonnesen.

In de tussenstand blijft uittredend olympisch kampioen Ashton Eaton de dans leiden (7.370 punten). Kevin Mayer wint een plaats en staat met 7.246 punten op twee, voor de Canadees Damian Warner, die een plaats zakt (7.102).

Later donderdag volgen nog het speerwerpen en de afsluitende 1.500 meter.

Zwak kogelstoten, hoogspringen sterk

Na de zevende proef, het discuswerpen, stond de Oost-Vlaming nog 15e in de tusenstand na een worp van 43m58. Op de eerste proef van de tweede dag van de tienkampcompetitie, de 110 meter horden, presteerde Thomas Van der Plaetsen matig met 15.01, ruim boven zijn persoonlijk record (14.39). De 25-jarige atleet had de eerste dag van de tienkamp op de elfde plaats beëindigd. Hij lukte in het olympisch stadion Joao Havelange zijn beste prestatie van het seizoen in het verspringen (7m66), hoogspringen (2m16) en de 400m (11.24). Op de 100m bleef hij er een honderdste boven (11.24). Alleen het kogelstoten (12m84) viel wat tegen.

Vooral in het hoogspringen maakte VdP indruk. Hij sprong zijn beste competitie in zes jaar en bleef slechts 1 cm verwijderd van zijn persoonlijk record.

Nog vier disciplines

Begin juli kroonde Van der Plaetsen zich in Amsterdam tot Europees kampioen, twee jaar nadat bij hem teelbalkanker werd vastgesteld. In Rio wil hij zijn persoonlijk record verbeteren, dat bedraagt 8.255 punten.Hij liet in de zesde discipline 15.01 optekenen – ruim boven zijn persoonlijk record (14.39) – en eindigde daarmee als zesde in zijn reeks. Dat leverde hem 848 punten op, waardoor hij in de stand van de elfde naar de zestiende plaats terugzakte.

De 25-jarige Oost-Vlaming had de eerste dag van de tienkamp op de elfde plaats beëindigd.

(Belga/TE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier