Van Alphen: ‘Eaton en Warner zijn echt buitenaards’

Damian Warner (rechts) en Ashton Eaton (links) op de 110m horden. © AFP

Nafi Thiam verbaasde op de zevenkamp, Thomas Van Der Plaetsen hoopt op de tienkamp op eenzelfde manier boven zichzelf te uit te stijgen. Hans Van Alphen, in Londen nog vierde op de tienkamp, verwacht echter een strijd tussen de Amerikaan Ashton Eaton en de Canadees Damian Warner.

Door een bekkenblessure diende Hans Van Alphen (34) begin juli forfait te geven op het EK in Amsterdam, zijn laatste kans op kwalificatie voor de Spelen in Rio. Op dezelfde dag kroonde Thomas Van der Plaetsen (25) zich tot Europees kampioen op de tienkamp en werd hij plots het uithangbord voor de Belgische atletiekselectie in Rio. Een eigenaardige samenloop van omstandigheden. “Uiteraard was ik blij voor Thomas, het was voor hem de bekroning van een moeilijk jaar na die chemokuur. Maar eigenlijk was ik toch vooral met mijn eigen teleurstelling bezig”, is Van Alphen eerlijk.

Vanaf vandaag staat in Rio de tienkamp op het programma. “Ik weet nog niet of ik alles ga kijken”, vertelt Van Alphen in Sport/Voetbalmagazine. “Misschien is het toch te pijnlijk. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook de tickets verkocht die ik voor de Spelen had, ik kon niet inschatten of ik er wel van zou genieten en dan is 5000 euro veel geld.”

Fenomeen

Toch is niemand beter geplaatst om de kansen van Thomas Van der Plaetsen in te schatten. Van Alphen: “Thomas is iemand die met druk om kan en die er altijd staat op kampioenschappen, hij zal het goed doen. Maar voor het podium valt er niet te tornen aan de Amerikaan Ashton Eaton en de Canadees Damian Warner. Die zijn werkelijk buitenaards. Warner (26) is de coming man, in Londen eindigde hij als vijfde net achter mij, maar toen was hij nog maar twee jaar met meerkamp begonnen. Een fenomeen, hoor. Jaloezie tegenover hen is er niet. Integendeel, zij zorgen voor goede reclame voor onze sport.”

En wat met de verdere ambities van Van Alphen zelf? “Ik ben vorige week pas voor de eerste keer gaan lopen en mijn bekken is nog altijd zeer gevoelig. Het zal snel moeten evolueren wil ik in september klaar geraken voor de meeting in Talence. Aan stoppen denk ik voorlopig niet, ik zou toch graag in schoonheid eindigen”, aldus de sympathieke Kempenaar.

(Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier