Voor het eerst neemt drieling deel aan Olympische Spelen

Van links naar rechts Lily, Liina en Leila Luik © REUTERS

De Estlandse zussen Leila, Liina en Lily Luik zorgen voor een unicum tijdens de komende Olympische Spelen. Nooit eerder nam er een drieling deel. Alledrie starten ze in de marathon.

Met drie broers in één discipline, de 4×400 meter, zorgen de tweeling Jonathan en Kevin en de jongere Dylan Borlée voor een rariteit op de Olympische Spelen. De Estlandse zussen Leila, Liina en Lily Luik zijn nog iets uitzonderlijker.

De drie, 30 jaar oud, kwamen in 2014 ook al samen op het EK in Zürich in actie.

Voor de Spelen in Rio plaatsten ze zich midden april in Hamburg.

Leila, Liina en Lily vormen een identieke drieling en doen geen enkele moeite om enig onderscheid te maken. Ze hebben steeds hetzelfde kapsel, dragen dezelfde outfit en beëindigen mekaars zinnen. Ze waren ooit bedeesd maar nu zijn ze de nationale flapuiten. Ze bekennen grif dat ze niet echt blond zijn maar “aardappelbruin”.

Sportief zullen ze waarschijnlijk geen hoge ogen gooien in Rio. Het persoonlijk record van Leila is 2u37:11, dat van Liina 2u39:42 en dat van Lily 2u40:30. Tijden die in 2012 op de Spelen in Londen goed zouden zijn geweest zijn voor een stek tussen plaats 65e en 80. Leila hoopt in de top 20 te eindigen. De andere hopen op een top-50. Een strategie hebben ze niet, behalve dat de andere twee zullen proberen in het kielzog van Leila te blijven.

200 tweelingen

Tweelingen passeerden er al vaak de revue in de geschiedenis van de Spelen. In totaal hebben er volgens een onderzoek van historici al 200 tweelingen aan de Spelen deelgenomen. Kevin en Jonathan Borlée zijn er al voor de derde keer bij. Ook dat is opmerkelijk, maar lang geen record. De 36-jarige Slovaakse kajakkers Pavol en Peter Hochschorner worden in Rio de eerste tweeling met vijf olympische deelnames op de teller. Zij treden samen aan in de slalom (C2) en het gaat hen om meer dan alleen maar deelnemen. In 2000, 2004 en 2008 werden ze telkens olympisch kampioen, In 2012 moesten ze met brons vrede nemen.

Hiphopdansers

Pas in 2010 zijn de zussen serieus beginnen te lopen, toen ze al 24 waren. Ze waren eerder actief als professionele hiphopdansers. Toen ze een cursus volgden als redder bleek dat ze maar beter ook een loopcursus konden volgen, bericht The New York Times in een artikel onder de titel ‘The Trio to Rio’. Ze dachten aan lopen als een mogelijke vrijetijdsbesteding maar binnen de kortste keren hadden ze de records van Estland voor 10.000 meter en marathon gebroken.

Eerst trainden ze altijd samen maar de voorbije tijd geeft hun trainer gedeeltelijk afzonderlijke trainingen. Twee van de drie zijn naast hun loopwerk kunstenaars, met specialisatie in zwanen – de naam Luik betekent volgens persberichten zwaan.

Hun zwakke punt: ze eten graag pannenkoeken en in heet weer consumeren ze, samen, liters roomijs.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier