Zevenkamp: Thiam na ‘supermooie eerste dag’ op tweede plaats

Nafi Thiam tijdens het kogelstoten © BELGA

Met 14,91 meter bij haar derde poging won Nafissatou Thiam het derde onderdeel van de zevenkamp: kogelstoten. Dat bracht haar aan de voorlopige leiding. Maar na de 200 meter moest ze uittredend olympisch kampioen Jessica Ennis-Hill laten voorgaan.

Na persoonlijke records in de eerste twee onderdelen (100 meter horden en hoogspringen) stond de bijna 22-jarige Nafissatou Thiam tweede op 12 punten van de Britse Katharina Johnson-Thompson.

Na een overwinning in het kogelstoten kwam ze voorlopig aan de leiding. De 14,91 meter was geen persoonlijke record, maar de vijfde prestatie uit haar carrière.

In de 200 meter, niet haar beste onderdeel, liep ze 25,10, terwijl de rechtstreekse concurrente, de Britse Jessica Ennis-Hill, 23,49 haalde.

Ennis-Hill staat op 4.057 punten. Thiam volgt met 3.985. Dat is 65 punten beter dan toen ze haar Belgisch record vestigde.

‘Beste proeven achter de rug’

In een eerste reactie voor de VRT had Thiam het over “een supermooie eerste dag”.

Later reageerde ze wat meer ingetogen en temperde ze de verwachtingen: “Niemand interesseert zich voor de stand na de eerste dag. Die van de tweede dag is belangrijker. Mijn beste proeven zijn spijtig genoeg wel al achter de rug. Voor mij moeten de zwaarste opdrachten nog komen, voor anderen is het omgekeerd. Ik hecht ook niet al te veel belang aan de stand, ik concentreer me op de proeven en dan kan ik alleen maar tevreden zijn over mijn eerste dag. Een persoonlijk record op de horden, een wereldrecord in de zevenkamp in het hoogspringen en een goeie prestatie in het kogelstoten, ondanks mijn schouderblessure. Dat was toch een geruststelling. De 200 meter was zoals altijd moeilijk voor mij.”

Op de tweede dag staan verspringen, speerwerpen en de 800 meter op het programma.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier