Badmintonduo’s die met opzet verloren uitgesloten van Spelen

© Reuters

Acht badmintonspeelsters zijn uitgesloten van de Olympische Spelen van Londen omdat ze niet hun best hebben gedaan om een wedstrijd te winnen.

Dat meldt een interne bron aan het Franse persagentschap AFP.

Het gaat om vier duo’s: twee uit Zuid-Korea, een uit China en een uit Indonesië. Waarnemers suggereren dat de speelsters, die toch al gekwalificeerd waren voor de volgende ronde, opzettelijk hun partij probeerden te verliezen. Zo zouden ze in de kwartfinale een zwakkere tegenstander tegenover zich krijgen.

Zo verloor het Chinese topduo Wang Xiaoli – Yu Yang verloor zijn groepswedstrijd tegen de Koreaanse speelsters Jung Kyung-eun en Kim Ha-na met 21-14 en 21-11. De wedstrijd duurde amper 23 minuten, de langste rally tijdens het eerste spelletje bedroeg vier slagen en opslagen kwamen regelmatig in het net terecht. Nadat het publiek in boegeroep was uitgebarsten kwam de scheidsrechter op het veld om met diskwalificatie te dreigen.

De Chinese olympische delegatie heeft reeds een onderzoek geopend, meldt het persagentschap Xinhua. “Het Chinees Olympisch Comité is gekant tegen elk gedrag dat de sportieve geest en de ethiek met de voeten treedt”, luidt het.

Ook onder meer de Belgische badmintonspeler Yuhan Tan reageerde furieus op Twitter. “De Chinese nummers 1 in het dubbelspel bij de vrouwen verloren net in 19 minuten! Hun wedstrijdmanipulatie heeft een nieuw laagtepunt bereikt”. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier