Baeyens: ‘We mogen top acht beogen’

© BELGA

In navolging van de Yellow Tigers willen ook de Red Dragons schitteren op het EK. Bondscoach Dominique Baeyens blikt vooruit.

Na de winst in de European League zijn de verwachtingen net als bij de vrouwen toegenomen. Met welke doelstelling beginnen de Red Dragons op 20 september aan het EK?

Baeyens: “Door de resultaten van de vrouwen op het EK, van de Rode Duivels, van de hockeyers ook en de basketbalspelers, die zich voor de tweede ronde plaatsten, begint men het een beetje als de normaalste zaak van de wereld te beschouwen dat een Belgische teamsport hoge toppen scheert.”

“Ik begrijp het enthousiasme, maar ik zou toch graag alles in zijn perspectief willen plaatsen. Het eerste WK-kwalificatietoernooi kwamen we vlot door, maar voor de barrages voor het EK moesten we tot het uiterste gaan om ons te plaatsen. Dan kwam die European League met – dat moet ik eerlijk toegeven – een resultaat dat mijn stoutste verwachtingen overtrof.”

Top acht

“Voor mij persoonlijk is een plaats in de kwartfinales een succes”, gaat de bondscoach concreter in op de ambities. “De situatie in onze poule komt overeen met die van de dames. Ook wij beginnen met een sleutelwedstrijd, met name tegen Wit-Rusland. De Wit-Russen kwalificeerden zich rechtstreeks, zonder barragewedstrijden, voor de eindronde, maar ze zijn in theorie een haalbare of toch minstens speelbare kaart. Thuisploeg Denemarken moeten we, met alle respect, kunnen opzijzetten.”

“Tegen grootmacht Italië hebben we op papier niets te verliezen. Komen we na de poulefase in de play-offs, dan wacht ons een tegenstander uit poule C. Wat de lottrekking betreft, had het zeker slechter gekund. Ik vind dan ook dat we een plaats bij de top acht moeten beogen. Dat is een realistisch doel.”

HET PROGRAMMA VAN DE RED DRAGONS:

Poule A (Odense – Den): België, Wit-Rusland, Denemarken, Italië

20/09 17u30 België – Wit-Rusland

21/09 18u00 België – Denemarken

22/09 18u00 Italië – België

Poule B (Gdansk – Pol): Frankrijk, Slovakije, Polen, Turkije Poule C (Herning – Den): Slovenië, Servië, Finland, Nederland Poule D (Gdynia – Pol): Rusland, Duitsland, Tsjechië, Bulgarije

De nummers 1 van elke poule plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 spelen play-offs voor een plaats in de kwartfinales, voor de ploegen uit poule A is dat tegen een ploeg uit poule C.

Play-offs op 24/09, kwartfinales op 25/09, halve finales 28/09, finale en wedstrijd om het brons op 29/09.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier