Ban Ki-moon draagt fakkel en pleit voor ‘Olympische vrede’

Ban Ki-moon © Reuters

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), is een van de fakkeldragers tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen vrijdag. Eerder riep hij op tot een ‘Olympische wapenstilstand’.

De Verenigde Naties maakten het nieuws bekend. De 72-jarige Zuid-Koreaan reist woensdag naar Brazilië af. Op zijn programma staat onder meer een bezoek aan het olympisch dorp, waar hij de leden van het vluchtelingenteam wil ontmoeten. Ook tijdens de Spelen van 2012 in Londen en de Winterspelen van 2014 in Sotsji was Ban Ki-moon een van de fakkeldragers.

Eerder riep Ban Ki-moon al op een ‘olympische wapenstilstand’ te houden tijdens de Spelen in Rio. ‘Ik vraag aan de volledige wereld om een olympische vrede in te voeren en alle vijandigheden te staken tijdens de Olympische en Paralympische Spelen die zich in 2016 afspelen in Rio de Janeiro’, verklaarde hij vorige week. ‘Het is een uitdaging en ik begrijp dat het misschien onmogelijk lijkt om te bereiken, maar ik roep de oorlogvoerende partijen op om zo veel moeite te doen om de wapens neer te leggen, als de atleten moeite doen om te strijden voor een olympische medaille.’ (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier