Bart Swings eindigt vierde op 5.000 meter snelschaatsen

Bart Swings is vierde geëindigd op de 5.000 meter snelschaatsen op de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji.

Bart Swings is op de Winterspelen in het Russische Sotsji vierde geworden op de 5.000 meter snelschaatsen. Hij kwam na 6:17.79 over de meet. Het goud ging in de Adler Arena naar de Nederlandse topfavoriet Sven Kramer, die zijn olympische titel verdedigde. Hij finishte in 6:10.76, een olympisch record. Het zilver was voor zijn landgenoot Jan Blokhuijsen (6:15.71). Met het brons maakte Jorrit Bergsma (6:16.66) het Nederlandse feest compleet.

De 22-jarige Swings, die zijn olympisch debuut maakte, trad in de twaalfde en tevens voorlaatste rit aan tegen Blokhuijsen, die vorige maand in het Noorse Hamar Europees allroundkampioen werd. Swings werd door zijn coach Bart Veldkamp vooraf beschouwd als een outsider voor de medailles.

Onze landgenoot startte bijzonder snel en bleef, samen met Blokhuijsen, tot halverwege zelfs onder het schema van Kramer. Op de laaglandbaan kwam hij echter niet in de buurt van zijn Belgische record van 6:13.37, gerealiseerd op 17 november 2013 in het Amerikaanse Salt Lake City. Op de vijf kilometer hoopte Smits op een plaats in de top 10, wat ruimschoots lukte.

Hoofddoel: 1.500 meter

Zijn hoofddoel is de 1.500 meter, die zaterdag 15 februari op het programma staat.

Eerder op de dag slaagde snowboarder Seppe Smits er net niet in om zich te plaatsen voor de finale van de slopestylecompetitie. In de halve finale werd hij vijfde met een score van 84,50 punten. Alleen de top 4 stootte door. Smits werd uiteindelijk 13e in de eindstand. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier