Bart Swings haalt brons in Japan

© ImageGlobe

Bart Swings heeft op de laatste competitiedag van de wereldbekermanche snelschaatsen in het Japanse Obihiro brons behaald in de massastart.

Bart Swings heeft zondag op de laatste competitiedag van de werelbekermanche snelschaatsen in het Japanse Obihiro brons behaald in de massastart, de laatste discipline.

In een mini-marathon over zestien ronden moest Swings alleen buigen voor twee Zuid-Koreanen, van wie Seung-Hoon Lee de overwinning pakte.

Enkele uren eerder was Swings twaalfde geworden op de 1.500 meter. Bij de vrouwen werd Jelena Peeters elfde in de massastart. Ook zij had een 1.500 meter in de benen (vijfde in de B-groep).

Olympische agenda

De massastart is een nieuw onderdeel en maakt kans om in 2018 in Zuid-Korea op de olympische agenda te staan. De discipline kan een kolfje naar de hand van skeeleraars zijn. Als ster in die sporttak gaat Swings het rijden in een peloton heel goed af en kan hij vooral zijn versnelling en eindsprint benutten. De man uit Leuven had besloten zich niet met tussensprints te bemoeien, hij loerde op de eindzege. In Obihiro was hij dank verschuldigd aan de Nederlander Douwe de Vries, die verschillende keren ontsnapte schaatsers achterhaalde.

Jelena Peeters moest erg wennen aan dit onderdeel. Ze schaatste een ronde aan de leiding, maar zakte terug toen het tempo werd opgevoerd. Twee aanvallen van de Tsjechische Martina Sablikova werden geneutraliseerd, waarna de Canadese Ivanie Blondin in de sprint zegevierde.

Voor aanvang van de race was de schaatsers uitgebreid gewezen op het gevaar van valpartijen. In Nederland deden zich recent enkele ernstige ongevallen voor. De deelnemers zijn verplicht te rijden met een helm, nekbescherming en snijvaste handschoenen. Veiligheidshalve zijn de punten van de schaatsen botter gemaakt. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier