‘Bart Swings kan op Winterspelen meedoen voor medailles’

© Belga

Met zijn bronzen medaille op het WK allround schaatsen verraste Bart Swings zowel zichzelf als zijn trainer Bart Veldkamp.

Met zijn bronzen medaille op het WK allround schaatsen verraste Bart Swings zowel zichzelf als zijn trainer Bart Veldkamp. ‘Hij kan nog veel beter worden.’

Bart Swings beleefde in het Noorse Hamar zijn definitieve doorbraak op het hoogste niveau. De 22-jarige Vlaams-Brabander moest in de eindstand alleen de Nederlander Sven Kramer en de Noor Havard Bökko voor zich dulden.

Van skaten naar schaatsen

Swings was in een vorig sportleven een wereldtopper in het skeeleren. Hij schaatst pas enkele jaren en maakte vooral de laatste tijd reuzenstappen. In januari viel Swings nog net naast het podium op het EK in Heerenveen (vijfde), maar in Hamar was het wel raak. Daarbij komt dat Swings niet eens piekte naar het WK. Hij hervatte pas twee weken voor het kampioenschap de trainingen omdat hij zich moest concentreren op zijn studies burgerlijk ingenieur.

‘We waren uitgegaan van een plek bij de eerste zes’, zegt zijn trainer Bart Veldkamp, een 45-jarige Nederlander die zich tot Belg liet naturaliseren en ons land verschillende medailles op grote kampioenschappen bezorgde. ‘De derde plaats is echt een verrassend resultaat.’

‘Bart maakt heel makkelijk de switch van het inline skaten naar het schaatsen. Hij is een talent in bewegen en techniek. Hij schaatst pas kort en kan nog veel beter worden. Als hij zo doorgaat, kan hij volgend jaar bij de Olympische Spelen op drie afstanden meedoen om de podiumplekken’, zegt Veldkamp. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier