Bart Swings spiegelt zich aan Bradley Wiggins

Bart Swings komt morgenmiddag voor de eerste keer in actie op de 5 kilometer. © Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sneller dan iemand ooit durfde te hopen, ontpopte snelschaatser Bart Swings zich tot een kandidaat/outsider voor een medaille op de Spelen van Sotsji. En daarvoor was Tourwinnaar Bradley Wiggins een grote inspiratiebron.

Morgen komt de Herentenaar in actie op de 5 kilometer (vanaf 12.30 uur, in een van de vier laatste ritten), volgende zaterdag staat de 1500 meter op het programma, en op dinsdag 18 februari de 10 kilometer. Misschien ook nog op de 1000 meter (woensdag 12 februari), maar daarvoor moeten er nog een paar rijders afvallen – Swings staat reserve.

Op de 10 kilometer is Swings’ medaillekans bijna nihil, op de 5 kilometer is top vijf misschien mogelijk, maar de grootste kans op eremetaal heeft de Vlaams-Brabander op de 1500 meter, het koningsnummer waar de sprinters en de mannen van de lange adem elkaar treffen en waarop Swings in januari 2013 een wereldbekermanche in Heerenveen won. Al zijn de marges tussen de toppers op die afstand bijzonder klein, een foutje kan fataal zijn.

“Barts sterkte”, legt zijn technische coach Bart Veldkamp van de week uit in Sport/Voetbalmagazine, “is dat hij op dat nummer door zijn uithoudingsvermogen en snelheid een vlakke race kan schaatsen, terwijl de spurtertypes in de laatste ronde een flink verval hebben. Zijn nádeel is dat hij bij de start en in de eerste ronde soms nog te veel achterstand oploopt. En dan komt hij af en toe in de problemen bij de wissel van banen halfweg.”

Die nog niet perfecte start – een gevolg van de achterstand qua spierkracht – wordt dus cruciaal als Swings een medaille wil behalen, al weigeren zijn coaches die ambitie luidop te verkondigen. “Binnen ons binnen ons team hebben we nog geen twee keer over een medaille gesproken”, zegt zijn physical coach Jelle Spruyt in S/VM. “Alleen een zo goed mogelijke technische en fysieke uitvoering telt, en dan zal het resultaat vanzelf volgen.”

Snelle ontwikkeling

Een medaille zou al een gigantisch succes zijn voor een van oorsprong opgeleide skeeleraar die pas in de winter van 2010 voor het eerst een klapschaats aantrok. Sindsdien maakte de 22-jarige Swings een razendsnelle ontwikkeling door, die niet nu in Sotsji, maar pas in 2018 op de Spelen van Pyeongchang een hoogtepunt moet bereiken. Daar ambieert de Belg niets minder dan olympisch goud.

Eén nadeel echter: de curve die de voorbije jaren als een raket omhoogschoot, zal tot 2018 steeds meer afvlakken. “De laatste stapjes richting de ábsolute top zullen veel meer energie en uren vergen dan de reuzenpassen die Bart tot nu toe gezet heeft”, aldus Bart Veldkamp.

En dus waren en worden details cruciaal in zijn verdere evolutie. “Daarvoor spiegelen we ons aan de hyperwetenschappelijke aanpak van wielerploeg Team Sky”, zegt Jelle Spruyt. Dat Swings op zijn website Bradley Wiggins als zijn ‘sportheld’ noemt, is dus niet toevallig. “De manier waarop die naar zijn Tourzege werkte, door te letten op marginal gains – alle beetjes maken samen een groot verschil -, is voor Bart een grote inspiratiebron”, aldus Spruyt.

Lees het volledige artikel over de steile evolutie van Bart Swings van de week in Sport/Voetbalmagazine.

Door Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier