Bart Swings verbetert Belgische chrono op 5.000 meter

© Belga

Op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City eindigde Bart Swings op de 5.000 meter als tiende. Hij bracht zijn Belgisch record op 6:13.37. Dat is een verbetering met ruim een seconde.

Bart Swings behoort als schaatser nog niet tot de absolute wereldtop. Op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City eindigde Swings op de 5.000 meter als tiende. Hij bracht zijn Belgisch record op 6:13.37. Dat is een verbetering met ruim een seconde van de tijd die hij eerder in Calgary had gereden (6:14.65). Ook toen klasseerde hij zich als tiende.

In zijn rit tegen de Rus Ivan Skobrev moest de 22-jarige student het bijna helemaal alleen opknappen. Van zijn coach Bart Veldkamp had hij de opdracht meegekregen de race agressiever aan te gaan dan in Calgary. Skobrev, voormalig Europees en wereldkampioen bij de allrounders, pleegt daarentegen zo voorzichtig mogelijk te beginnen en pas in de laatste ronden toe te slaan. Dat gebeurde. De gewenste agressiviteit toonde Swings onmiddellijk. Met rondjes van 28.4 en 28.9 nam hij afstand van Skobrev, die nochtans binnen bereik bleef. Na de 3-kilometerpassage (3:42.37) kwam de Rus terug en drie ronden voor het einde had Swings geen antwoord op Skobrevs tegenaanval. “Sterke en gedurfde eerste acht ronden”, meldde Veldkamp. De coach erkent echter dat er de komende weken nog werk aan de winkel is.

De winnaar van de 5.000 meter was negen seconden sneller dan Swings. Met 6:04.59 tekende Sven Kramer voor een nieuw baanrecord. Zijn zes jaar oude wereldrecord (6:03.32) bleef net als in Calgary in de boeken. In de slotfase schudde hij zijn tegenstander en landgenoot Jorrit Bergsma met een ronde van 27.6 van zich af. Kramer, olympisch kampioen van Vancouver (2010), is huizenhoog favoriet om in Sotsji opnieuw goud te veroveren. Andere schaatsers lijken minder dan drie maanden voor de Winterspelen alleen voor zilver en brons te zullen strijden.

Swings leek niet geheel goed hersteld van de grote inspanningen, die hij zich een dag eerder in de ploegachtervolging had moeten getroosten. Ook leek hij moeite te hebben met de hoogte (1.425 meter boven de zeespiegel), waarop in Salt Lake City wordt gereden. De 5.000 meter was het tweede individuele nationale record van het weekend, waarin hij ook zijn Belgische toptijd op de 1.500 meter had aangescherpt. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier