Bart Swings zevende op 1.500 meter: ‘Elke ronde was te langzaam’

Bart Swings © BELGAIMAGE

Op de tweede dag van de wereldkampioenschappen schaatsen heeft Bart Swings het erepodium op 1.08 seconden gemist. Swings eindigde in Heerenveen als zevende op de 1.500 meter. Zijn tijd was 1:46.23.

Bart Swings moest op de tweede dag van de wereldkampioenschappen schaatsen in het Nederlandse Heerenveen op de 1.500 meter vrede nemen met de zevende plaats. Met 1:46.23 miste hij het erepodium op 1.08 seconden. ‘Het was niet slecht. Maar elke ronde was iets te langzaam. Ik had er meer van verwacht’, vertelde de Leuvenaar na afloop.

Ook manager Bart Veldkamp was niet helemaal tevreden met de prestatie van zijn poulain in Thialf. ‘Hij handhaaft zich. Het klopt allemaal net niet. De opening had twee tienden sneller gemoeten en de laatste ronde onder de 28 seconden, maar ook dat had hem toch net geen medaille opgeleverd.’ Swings was overigens onder de indruk van de Russische winnaar Denis Yuskov, die 1:43.36 op de tabellen zette. Dat is een officieus wereldrecord op een laaglandbaan en 1.12 seconden sneller dan het vijf jaar oude baanrecord van de Amerikaan Shani Davis. En dat terwijl de 25-jarige Rus in het seizoensbegin nog te zwak was om in internationale wedstrijden te starten.

‘Bizar’

‘Dat is allemaal moeilijk voor te stellen’, aldus Swings. Veldkamp was duidelijker in zijn oordeel. ‘Dit is exceptioneel, buitenaards. Het is echt bizar.’ Veldkamp wilde niet erg diep ingaan op Yuskov.

In het verleden schorste de Internationale Schaatsbond ISU de Rus vier maanden voor het gebruik van marihuana. Omdat hij ruzie had met de Russische Schaatsbond kwam Yuskov veel langer (van 2007 tot 2011) niet uit in wedstrijden. De Rus moest in Heerenveen overigens twee keer worden gehuldigd. De eerste keer klonk niet het officiële volkslied van Rusland. In de herkansing deden de organisatoren het beter. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier