Baseballer Mike Trout tekent monstercontract van 381 miljoen euro

Mike Trout © BELGAIMAGE
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Mike Trout (27), vedette van Los Angeles Angels, tekende een contract voor 12 jaar. Waarde: 381 miljoen euro.

Neen. Mike Trout tekende niet het duurste sportcontract ter wereld. Die eer was in 2013 weggelegd voor bokser Floyd Mayweather, die voor zijn zes kampen – gespreid over 30 maanden – om en bij de 400 miljoen euro – inclusief de opbrengsten van de pay-per-view – mocht cashen. Maar Trout schreef op zijn manier geschiedenis: 381 miljoen euro voor de volgende twaalf seizoenen, goed voor 31,7 miljoen per jaar, zonder afhankelijk te zijn van televisierechten of andere commerciële deals. De 27-jarige center fielder van de Los Angeles Angels mag nu al om en bij de 2,2 miljoen bijschrijven voor zijn sponsorovereenkomsten met onder andere BodyArmor en Nike, dat in 2014 een gepersonaliseerde schoen – de eerste sinds Ken Griffey Jr. in 1996 – lanceerde.

Insiders noemden Trout, die meer dan 2 miljoen volgers op Twitter heeft, al langer de ‘meest getalenteerde speler van zijn generatie’, maar vroegen zich tegelijkertijd af waarom hij ‘zijn tijd bij het matige team uit Anaheim bleef verprutsen’. Trout had nog een contract voor twee jaar, na 2020 kon hij zijn populariteit en talent maximaal verzilveren door de beste teams uit de Major League Baseball tegen elkaar te laten opbieden.

Zelfs Bryce Harper, de kolos van de Philadelphia Phillies die begin maart een monstercontract (22,5 miljoen per jaar) tekende en daarmee eventjes de bestbetaalde baseballer van de planeet was, was al een tijdje aan het lobbyen om Trout naar Philadelphia te lokken. Een logische optie, vond hij. Een veel beter team en Philadelphia ligt op amper 60 kilometer van zijn woonplaats Millville (New Jersey). Maar The Millville Meteor bleef bij zijn club, waarmee hij in juli 2011 debuteerde, trouw. En meteen tot 2030.

Met Trout, tweemaal verkozen tot MVP en nog vier keer als tweede geëindigd, willen de Angels de kloof met de absolute topteams (Boston Red Sox, Los Angeles Dodgers, Houston Astros, Chicago Cubs en Kansas City Royals) wegwerken. Niet denkbeeldig, analyseert David Schoenfield( ESPN). ‘The Angels hebben een van de hoogste toeschouwersaantallen van het land – meer dan drie miljoen per fans per seizoen sinds 2003 – en cashen jaarlijks meer dan 150 miljoen dollar ( 133 miljoen euro, nvdr) aan televisierechten, wat nog altijd een van de meest lucratieve deals in de MLB-competitie is.’ Financiële mogelijkheden genoeg, terwijl er de voorbije seizoenen van uit de farm teams – jeugdploegen die in de minor leagues spelen – heel wat jonge beloften de stap naar de MLB konden zetten.

De overeenkomst met Trout is volgens insiders het bewijs dat ook eigenaar Arte Moreno gelooft dat zijn team straks kan meespelen voor de World Series. De 72-jarige zakenman kocht de club, die toen nog door het leven ging als de Anaheim Angels, in de lente van 2003 van The Walt Disney Company voor net geen 160 miljoen euro. Bijna zestien jaar erna betaalt hij meer dan het dubbele aan één speler.