Bazel na strafschoppen voorbij Tottenham naar halve finales Europa League, rood Vertonghen

(Belga) FC Bazel heeft zich donderdagavond als vierde en laatste geplaatst voor de halve finales van de Europa League. De Zwitserse landskampioen ontdeed zich in de kwartfinales na strafschoppen (4-1) van het Engelse Tottenham. Na 90 minuten stond het in de terugwedstrijd net als in de heenmatch 2-2. In de verlengingen werd niet gescoord, in de strafschoppenepiloog miste Tottenham tweemaal.

De Spurs kwamen in het St Jakob-Park na 23 minuten op voorsprong via Dempsey. De Amerikaan profiteerde van een foutje in de Zwitserse defensie en scoorde beheerst. Vier minuten later hingen de bordjes alweer in evenwicht. Bazel schakelde na balverlies van Moussa Dembélé razendsnel om en Salah punterde binnen. Vier minuten na rust ging het er voor de Zwitsers nog beter uitzien, toen Dragovic de 2-1 binnentikte. Tottenham moest komen en na 83 minuten was het opnieuw Dempsey die de 2-2 lukte. Er kwamen verlengingen aan te pas, maar daarin moest Tottenham het zonder Jan Vertonghen rooien. De Rode Duivel kreeg in de toegevoegde tijd van de reguliere speeltijd immers rood na het neerhalen van de doorgebroken Streller. Dembélé was al na 59 minuten vervangen. In de verlengingen werd niet gescoord, in de strafschoppenreeks pakte Sommer de inzet van Huddlestone en trapte Adebayor over. Bazel faalde niet. Eerder op de avond plaatsten ook Chelsea, Benfica en Fenerbahçe zich. Vrijdag wordt er in Nyon geloot voor de halve finales, die op 25 april en (heen) en 2 mei (terug) gespeeld worden. De finale wordt op 15 mei in de Amsterdam ArenA gehouden. (Belga)