Belgen in het buitenland – Thibaut Courtois pakt titel met Atletico Madrid

(Belga) Thibaut Courtois heeft zaterdag met Atletico Madrid de titel veroverd in Spanje. Op de laatste speeldag in de Primera Division hielp de doelman van de Rode Duivels zijn club aan een 1-1 gelijkspel bij uittredend kampioen Barcelona. Toby Alderweireld bleef op de bank.

Atletico moest minstens een punt pakken in Camp Nou om zijn eerste titel sinds 1996 te kunnen vieren. Bij de rust zag het er niet goed uit. Coach Diego Simeone moest al vroeg twee vervangingen doorvoeren omdat Diego Costa (15e) en Arda Turan (21e) geblesseerd uitvielen. In de 33e minuut bracht Alexis Sanchez Barcelona bovendien op voorsprong. Diego Godin scoorde de gelijkmaker in de 49e minuut. In de 64e minuut vond ook Lionel Messi de weg naar de netten, maar zijn goal werd wegens buitenspel afgekeurd. Atletico hield stand en kreeg na de wedstrijd een daverend applaus van een sportief thuispubliek. Voor Atletico is het de tiende landstitel, na 1940, 1941, 1950, 1951, 1966, 1970, 1973, 1977 en 1996. Alleen Real Madrid (32) en Barcelona (22) doen in Spanje beter. Het was geleden van 2004, toen Valencia de titel pakte, dat iemand de hegemonie van Real en Barcelona kon doorbreken. In de eindstand heeft Atletico drie punten voor op Barcelona en Real Madrid. Real Madrid-spits Cristiano Ronaldo is met 31 doelpunten topscorer. Courtois is voor het tweede seizoen op rij de minst gepasseerde doelman. Voor Courtois is het de tweede landstitel. In 2001 werd hij in eigen land met Genk kampioen. Alderweireld pakte met Ajax van 2011 tot 2013 drie keer op rij de titel in Nederland. . (Belga)