Belgian Cats nemen afscheid van gouden generatie

© BELGA

Met Anke De Mondt kondigde de derde grote naam – na Ann Wauters en Kathy Wambé – haar afscheid aan bij de nationale basketbalploeg. Bondscoach Daniel Goethals tempert ondertussen de verwachtingen omtrent de ‘nieuwe’ gouden generatie die zich aandient.

Met Anke De Mondt (33) die vorige week haar afscheid van de Belgian Cats aankondigde, is de generatiewissel bij onze nationale ploeg een feit. Eerder dit jaar gaven ook Ann Wauters (32) en Kathy Wambé (31) aan dat ze niet langer beschikbaar zijn voor de Cats.

Het zijn de drie grootste namen uit een generatie die vaak als de ‘beste ooit’ bestempeld werd, maar nooit echt tot resultaten kwam. Een zesde plek op het EK 2003 was het voornaamste succes(je). Dat ze nooit de Olympische Spelen haalden, bestempelde Wauters onlangs als het grootste hiaat op haar palmares.

“Ik was niet verrast door hun afzeggingen”, vertelt bondscoach Daniel Goethals (ex-speler van Charleroi en Oostende), die in februari de fakkel overnam van Benny Mertens.

“Alle drie spelen ze met hun club Euroliga, dan is het op hun leeftijd niet evident om dat nog te combineren met de nationale ploeg. Bovendien was de omkadering bij de Cats niet van die aard om hen te overtuigen van het tegendeel. Tien jaar werd er gepraat over projecten, beloftes die nooit waargemaakt werden, zo vertelden de speelsters mij. Hopelijk kunnen wij daar nu iets aan veranderen.”

Zilver op het EK U16

Dat Goethals aangesteld werd als bondscoach om een nieuwe lichting internationals klaar te stomen is niet verwonderlijk. Als coach van de U16 en U17 zorgde hij in 2009 en 2010 voor respectievelijk zilver op het EK en een vierde plek op het WK.

Toch tempert hij de verwachtingen: “Je mag die prestaties niet overschatten: dat succes stoelde vooral op twee toppers, Emma Meesseman (in 2011 verkozen tot Europese belofte van het jaar, nvdr) en Julie Van Loo. Op de 1, 2 en 3-posities hebben we potentieel lopen, maar op de 5-positie hebben we voorlopig niemand en net dat is een belangrijke positie in het internationale basketbal. Bovendien is er, buiten Emma, niemand van die talenten echt profspeelster. Laten we daarmee al beginnen, pas daarna kunnen we over verder doorgroeien spreken.”

Voor het EK in Frankrijk komende zomer konden de Cats zich niet plaatsen, waardoor de focus nu ligt op het EK van 2015. Daarvoor moet België in een kwalificatiegroep met Finland (waar het EK plaatsvindt) en Polen als eerste eindigen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier