Belgian Lions beginnen uitstekend aan EK-kwalificatiecampagne

(Belga) De Belgische mannen hebben woensdag hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK basket 2013 vrij verrassend gewonnen. De Belgian Lions haalden het in groep E met 57-64 (rust: 33-33) in en tegen Polen, dat ingeschat wordt als de zwaarste tegenstander in de poule.

België was in de arena in Sopot in het eerste kwart de mindere van de Polen (21-17). In het tweede kwart haalde België de achterstand op, om met 33-33 te gaan rusten. Via een uitstekend derde kwart (7-16) stelden de Lions de zege veilig. In het slot kwam de thuisploeg via Koszarek en Gortat nog even terug tot 54-56, maar Van Rossom, Beghin, De Zeeuw en Tabu stelden met de laatste Belgische korven de zege veilig: 57-64. Sam Van Rossom was met 13 punten de topscorer bij de Lions. Beghin (10 punten, 5 rebounds), Mukubu (11 punten, 7 rebounds) en De Zeeuw (11 punten, 7 rebounds) onderstreepten de sterke collectieve prestatie van het team van bondscoach Eddy Casteels. Aan de overkant maakte NBA-speler Marcin Gortat (Phoenix) zijn status waar met 23 punten en 9 rebounds. België speelt zijn volgende wedstrijd in groep E voor eigen publiek in de Antwerpse Lotto Arena tegen Zwitserland, op 21 augustus. Finland en Albanië zijn de latere tegenstanders in de poule. De eerste twee van in totaal zes groepen, samen met de vier beste derdes, plaatsen zich voor het EK volgend jaar in Slovenië. (BEH)