Belgian Lions lijden pijnlijke nederlaag in openingsduel op EK basket

(Belga) De Belgische nationale basketbalploeg bij de mannen heeft vandaag zijn openingswedstrijd op het EK in Slovenië verloren. De Belgian Lions waren in Ljubljana net niet opgewassen tegen Oekraïne, het werd 57-58 (rust 36-26). De Belgen stonden vrijwel de hele wedstrijd aan de leiding, pas op drie seconden van het einde gingen de Oekraïners op en over het team van bondscoach Eddy Casteels.

België begon het best aan de partij en stond na het eerste kwart 12-11 voor. In het tweede kwart werd die voorsprong uitgebouwd en bij rust stond er 36-26 op het scorebord. Na de pauze slinkte de Belgische bonus echter zienderogen. Na het derde kwart was het nog 48-40, op 1:54 van de buzzer kwam Oekraïne voor het eerst gelijk (55-55). Christophe Beghin, met veertien punten topschutter bij de Belgen, zette zijn ploeg nog op 57-55, maar met nog drie seconden te gaan lukte Jeter echter de 57-57. Hij kreeg er ook nog een bonusvrijworp bij en faalde niet: 57-58. De laatste poging van de Belgen draaide op niets uit, de Lions debuteerden met een pijnlijke en vermijdbare nederlaag. In de andere wedstrijd in groep A klopte Groot-Brittannië eerder op de dag Israël na een verlenging met 75-71. Later op de avond is er nog Frankrijk-Duitsland. Morgen speelt België zijn tweede wedstrijd op dit EK, tegenstander wordt Duitsland (17u45). De top drie plaatst zich voor de tweede ronde. Daarin strijden twaalf teams in twee groepen voor acht tickets voor de kwartfinales. (Belga)