België pakt in extremis groepswinst en plaatst zich rechtstreeks voor kwartfinales

De Belgian Cats vieren dat ze de kwartfinale op het WK in Tenerife gehaald hebben, 25 september 2018. © Belga

Doordat de Belgian Cats met meer dan 8 punten verschil konden winnen (72-63 (rust: 39-32)) van de vice-wereldkampioen, omzeilen ze als groepswinnaar de barrages en plaatsen ze zich dus rechtstreeks voor de kwartfinales.

België toonde zich over de hele wedstrijd de sterkere ploeg, maar Spanje bleef de Belgian Cats op de hielen. De vrouwen van coach Philip Mestdagh konden daardoor hun beoogde voorsprong van minstens 8 punten maar gestaag uitbouwen. Op 1,1 seconde van het einde leek hun droom uiteengespat toen Marta Xargay haar twee vrije worpen scoorde en de Belgische voorsprong tot 7 punten indamde. Als de Belgian Cats niet met meer dan 8 punten verschil wonnen, werden ze namelijk veroordeeld tot een barrageduel tegen China of Senegal.

Met nog één seconde op de klok haalde Mestdagh zijn laatste time-out uit de mouw. Zo kwam België toch nog in balbezit en kon een vrijgespeelde Emma Meesseman de groepswinst in extremis veiligstellen. Kim Mestdagh kroonde zich met 21 tot topscoorder bij de Belgian Cats.

De Belgian Cats openden zaterdagavond hun toernooi met een monsterzege tegen Puerto Rico (86-36). Een dag later moest België na verlengingen het onderspit delven voor Japan (77-75).

België is er in Tenerife voor het eerst bij op het WK basket voor vrouwen. Philip Mestdagh putte voor zijn selectie grotendeels uit de groep die vorig jaar brons haalde op het EK.