België wil naar WK lacrosse

© ThinkStock

De Amerikaanse sport lacrosse maakte pas vier jaar geleden haar intrede in België. Dit jaar al droomt het Belgische lacrosseteam ervan om deel te nemen aan het wereldkampioenschap.

De Amerikaanse sport lacrosse maakte pas vier jaar geleden haar intrede in België. Dit jaar al droomt het Belgische lacrosseteam ervan om deel te nemen aan het wereldkampioenschap.

Lacrosse is een teamsport die uit Noord-Amerika is komen overwaaien en die een soort kruising is van American football en ijshockey: een stevige contactsport met sticks en een bal, die in ploegen van tien wordt gespeeld op een buitenveld. In Canada is het dé zomersport bij uitstek en in de Verenigde Staten is het zelfs de snelst groeiende sport in college.

In 2014 vindt het wereldkampioenschap mannenlacrosse plaats in Denver, Colorado. Omdat er geen voorrondes zijn, zou zelfs een piepjong lacrosseland als België zich meteen kunnen inschrijven. Het enige probleem zijn de centen, zegt Jan Van Cauwenberge, president van de Belgische Lacrosse Federatie.

Wereldkampioenschap in België

“De trip naar Denver wordt heel duur”, aldus Van Cauwenberge. “In de meeste gevallen staan de spelers zelf volledig in voor de kosten. Sponsoring vinden voor een nieuwe sport is niet eenvoudig. Momenteel houdt een groep vrijwilligers zich bezig met de zoektocht naar centen. Zij organiseren ook enkele steunacties zoals een hamburgerverkoop en dergelijke.”

Ontstaan in België

Wie zeker uitkijkt naar het WK is Kristof De Smet. Vier jaar geleden volgde hij het wereldkampioenschap lacrosse op televisie, op Eurosport. “Ik heb altijd al een passie gehad voor ijshockey, maar ik kan niet goed schaatsen. Toen ik lacrosse op televisie zag, was ik meteen verkocht en zocht ik op het internet naar teams in België.”

Die waren er niet, en De Smet besloot zelf een team op poten te zetten, samen met zijn broer Kevin. In februari 2009 zagen de Red Rhinos het levenslicht, en iets later ook de Belgische Lacrosse Federatie, die intussen 326 leden telt. Intussen zijn er acht mannenteams en vijf vrouwenteams in België. De selecties voor het nationale mannenlacrosseteam voor het WK beginnen in maart. (IDV)

Worldlacrosse2014.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier