Belgische judoka’s presteren uitstekend op GP in China

(Belga) Dirk Van Tichelt en Amelie Rosseneu hebben zaterdag beiden in hun gewichtsklasse de Grand Prix judo in het Chinese Qingdao gewonnen. Ilse Heylen, de derde Belg op de tatami, eindigde in haar categorie als derde.

Van Tichelt versloeg in de klasse tot 73 kg achtereenvolgens de Hongkonger Lee Ho Ting (ippon), de Chinees Zuo Yushen (yuko) en de Japanner Ryo Saito (waza-ari). In de finale haalde de 28-jarige Antwerpenaar het na 3:43 met ippon van de Sloveen Rok Draksic. De 24-jarige Rosseneu won haar openingskamp in de -48 van de Zuid-Koreaanse Lee Eun Hea met yuko. Daarna toonde ze zich met een ippon de betere van de Chinese Jiang Yahong en de Braziliaanse Gabriela Chibana. Ook in de finale pakte ze uit met een ippon. De Zuid-Koreaanse Chung Jung-Yeon werd na 1:16 gevloerd. Ilse Heylen kwam in actie in de klasse tot 52 kg. De 35-jarige veterane was vrij in de eerste twee rondes. In haar openingskamp won ze na beslissing van de Zuid-Koreaanse Yu-Jin Choi. Aansluitend ging ze in de halve finale onderuit tegen de Chinese Ma Yingnan. Heylen scoorde een yuko, maar dat volstond niet voor de zege omdat Ma een waza-ari lukte. Daardoor eindigde Heylen op een gedeelde derde plaats. Zondag komen er in Qingdao geen Belgen meer in actie. (ERIC LALMAND)