Belgische mannen veroveren brons in finale 4×400 meter

© Belga

België behaalde op het EK atletiek in het Spaanse Barcelona een gouden en twee bronzen medailles.

De Belgische aflossingsploeg heeft zondag op het EK atletiek in het Spaanse Barcelona een bronzen medaille behaald op de 4×400 meter bij de mannen.

Arnaud Destatte, Kevin Borlée, Cédric Van Branteghem en Jonathan Borlée, die 3:02.60 liepen, moesten Rusland (3:02.14) en de Britten (3:02.25) laten voorgaan. Het is de derde medaille voor België op dit EK, na het goud voor Kevin Borlée (400) en het brons voor Svetlana Bolshakova (hink-stap-springen).

De Belgische ploeg, die vijfde werd op de Spelen in Peking en als vierde eindigde op het WK, lag vrijwel de hele wedstrijd op medaillekoers. Rusland, dat liep met Maksim Dyldin, Alexey Aksenov, Pavel Trenikhin en Vladimir Krasnov, bleek echter een te taaie opponent en veroverde de Europese titel. Groot-Brittannië, dat samen met België topfavoriet was voor de titel, haalde zilver. Het was slotloper Martyn Rooney die in de laatste meters Jonathan Borlée nog voorbijstak.

De Belgen, die in de finale misschien een tikkeltje frisheid miste, bleven met 3:02.60 ruim boven het Belgisch record (2:59.37) dat dateert van 23 augustus 2008 op de Spelen van Peking.

Foute stokwissel bij de vrouwen

De Belgische spurtvrouwen konden geen medaille veroveren, ze werden gediskwalificeerd in de finale van de 4×100 meter. Een foute stokwissel tussen Elodie Ouedraogo en Frauke Penen deed hen de das om.

Tia Hellebaut

Olympisch kampioene Tia Hellebaut werd in de finale van het hoogspringen vijfde. Het goud was voor haar eeuwige rivale, de Kroatische Blanka Vlasic.

Hellebaut ging probleemloos over 1m80, 1m85 en 1m89, had twee pogingen nodig op 1m92 en 1m95 en wipte na drie keer over 1m97, meteen een beste seizoensprestatie voor de olympisch kampioene. 1m99 bleek er te veel aan voor Hellebaut, die in Barcelona haar Europese titel verdedigde. Met 1m97 bleef ze acht centimeter onder haar persoonlijk record (2m05).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier