Belgische voetbalvrouwen verliezen in Noorwegen en moeten EK-droom opbergen

(Belga) De Belgische nationale voetbalploeg bij de vrouwen zal er niet bijzijn op het EK van 2013 in Zweden. De Rode Duivelinnen gingen in hun negende en voorlaatste kwalificatiewedstrijd in groep 3 immers met 3-2 onderuit tegen Noorwegen en eindigen zo sowieso op de derde plaats in de groep. De zeven groepswinnaars en de beste tweede plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, de overige nummers twee spelen barrages.

De selectie van bondscoach Ives Serneels kwam in Oslo al na vier minuten op achterstand na een doelpunt van Thorsnes. Herlovsen verdubbelde in de 50e minuut de Noorse voorsprong, maar vier minuten later lukte Tessa Wullaert de aansluitingstreffer. Christensen zette nog eens zeven minuten later Noorwegen op 3-1, de 3-2 van invalster Annaelle Wiard kwam te laat. De Duivels hadden ondanks de nederlaag nog enkele uren hoop, maar na een zege van IJsland op Noord-Ierland mocht de EK-droom ondanks een knappe campagne definitief opgeborgen worden. In de stand heeft België zeventien punten. Dat zijn er vijf minder dan leider IJsland, dat Noord-Ierland met 2-0 klopte, en vier minder dan Noorwegen. De Noord-Ieren, woensdag in Belfast de laatste tegenstander van de Belgen, staan vierde (11 ptn). Noorwegen en IJsland strijden woensdag in Oslo om de groepszege en het rechtstreeks EK-ticket. (DLA)