Belgische volleybalvrouwen meten zich met Europese top

© Reuters

In de Euro League nemen de Belgische volleybalvrouwen het op tegen Europese toppers.

Vanaf vrijdag 14 juni spelen de Yellow Tigers de European League in de Sportoase in Leuven. De Belgische vrouwenploeg doet voor de eerste keer mee aan het toernooi. Ze nemen het op tegen de Europese toppers Israël, vice-Europees kampioen Duitsland en regerend Europees kampioen Servië.

Vier intensieve weekends ‘De Euro League is een soort van officieus Europees kampioenschap’, vertelt de 23-jarige middenspeelster Freya Aelbrecht. ‘Aan de competitie nemen er acht landen deel in twee poules van vier. Er worden vier intensieve weekends op rij gespeeld in de verschillende landen van de groep. De winnaar van de Euro League mag naar de World Grand Prix, het officieuze wereldkampioenschap’, legt Aelbrecht uit.

‘Het is een eer om te kunnen deelnemen aan het toernooi. Het wordt een mooie en leerrijke ervaring. Door te spelen tegen topploegen, kunnen we op technisch vlak beter worden. Bovendien is de Euro League belangrijk voor onze plaats op de wereldranking’, benadrukt Aelbrecht.

Hoofddoel

‘Onze coach ziet de Euro League als een ultieme test voor het Europees kampioenschap’, verklaart Aelbrecht. De Yellow Tigers wisten zich vorig jaar voor de eerste keer via kwalificaties te plaatsen voor het EK, dat in september in Duitsland en Zwitserland plaatsvindt.

‘Het EK is het hoofddoel van deze zomer. Daar ambiëren we de top 8. We zouden graag tweede in onze poule worden en zo de tweede ronde behalen. Ik droom zelfs van een zesde of vijfde plaats’, vertelt Aelbrecht.

Ook bondscoach Gert Vande Broek sprak eerder al de ambities uit om tot de top 8 van Europa te behoren. De ervaren Vande Broek is al negentien jaar lang trainer van de Belgische topvolleybalclub Asterix Kieldrecht en coacht al vijf jaar lang de nationale volleybaldames.

Goede sfeer

Volgens Aelbrecht zit de sfeer bij de Nationale volleybalvrouwen alvast goed. ‘We trainen al sinds 2 mei als team samen. Het is een leuke groep met ook een hechte staf. Iedereen gaat door het vuur voor elkaar’

Tien van de twaalf speelsters uit de selectie zijn professioneel bezig met volleybal. ‘Dat is al veel meer dan een paar jaar geleden toen er maar 4 professioneel aan de slag waren. In België is professioneel volleybal heel moeilijk omdat het minder leeft dan in andere landen’, legt Aelbrecht uit.

Kampioen met Cannes

Veel speelsters van de Yellow Tigers spelen daarom in het buitenland. Aelbrecht maakte vorig jaar de overstap van Asterix Kieldrecht naar de Franse ploeg Cannes. Ze won met Cannes de Franse landstitel en de Franse beker. Bij de Franse ploeg heeft ze de Oost-Vlaamse spelverdeelster Ilka Van De Vyver als ploegmaat.

‘Mijn eerste jaar in Cannes is goed meegevallen. In het zuiden van Frankrijk zit ik op een prachtige locatie. In Frankrijk is iedere club professioneel met volleybal bezig. Ik focus volop op het volleybal en heb al veel bijgeleerd’, vertelt de 23-jarige speelster.

Voordien combineerde Aelbrecht topsport met een opleiding. ‘Zowel bij Kieldrecht als bij Gent is er een uniek project waarbij speelsters topsport kunnen combineren met een studie. Ik heb drie jaar lang bij Asterix Kieldrecht deze combinatie gedaan en een diploma LO en sportmanagement behaald’, vertelt Aelbrecht.

Jong talent In het nationale vrouwenvolleybalteam zit er nog meer jong talent. De jonge 20-jarige Lise Van Hecke speelde bijvoorbeeld een knap seizoen bij het Italiaanse Urbino. Ze was de beste aanvalster in de Italiaanse competitie en werd door de Italiaanse sportkrant Gazetta Dello Sport bekroond als meest efficiënte speelster met de prestigieuze prijs ‘Trofeo Gazetto’.

De 21-jarige aanvalster Hélène Rousseaux behaalde bovendien met het Poolse Muszyna de eindoverwinning in de Europese CEV-cup. Nu willen de talentrijke Belgische volleybalsters ook samen met het nationale team presteren.

De Yellow Tigers zijn de laatste weken alvast goed bezig. Ze zitten ook op koers om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap. De volleybalvrouwen wonnen op het WK-kwalificatietoernooi in Kortrijk overtuigend met 3-0 tegen Zwitserland, Portugal en Noord-Ierland. Daardoor plaatste het team zich voor de laatste voorronde volgend jaar in januari in Italië. Om te kunnen deelnemen aan het wereldkampioenschap, moeten de volleybaldames deze laatste voorronde winnen. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier