Ben Johnson: ‘Carl Lewis is een hypocriet’

© IMAGEGLOBE

Exact 25 jaar geleden werd de Canadese sprinter Ben Johnson (51) betrapt op het gebruik van doping. Een terugblik.

Een aantal dagen voor Ben Johnson op 26 september 1988 betrapt werd op het gebruik van anabole steroïden had hij op spectaculaire wijze de 100 meter gewonnen tegen de Amerikaan Carl Lewis (52), met een nieuw wereldrecord (9’79).

De omstreden ex-loper, die tegenwoordig in Australië campagne voert voor een schone sport, riep onlangs zijn voormalige concurrent op eerlijk te zijn over gebruik van verboden substanties. Johnson beweert trouwens al decennia dat al zijn toenmalige tegenstanders ook niet clean waren. “Ik heb een schoon geweten”, zegt de Canadees. “Carl Lewis moet leven met het zijne.”

Johnson, die er bovendien van uitgaat dat er tegenwoordig nog meer doping in de topatletiek omgaat, verwacht trouwens niet dat Lewis, negenvoudig olympisch kampioen, zijn oproep serieus zal nemen. “Hij zal niets bekennen, want hij is geen echte man, maar vooral een hypocriet.”

Lewis gaf in 2003 toe dat hij bij de olympische kwalificatiewedstrijden in 1988 driemaal positief testte op een verboden stimulerend middel. Maar de Amerikaan houdt nog altijd vol dat het om een onschuldig kruidensupplement ging, waarvoor hij werd gewaarschuwd.

Bekijk hier nog eens de memorabele beelden van een flitsende Ben Johnson:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier