Bilal Laggoune, rijzende ster van het Belgische boksen: ‘Ik ben snel, slim én sterk’

Bilal Laggoune © Facebook/bilal.laggoune
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Op zijn 22e staat de Ninovenaar op twee kampen van zijn ultieme droom: de eerste Belgische WBC-kampioen boksen worden. Eerste afspraak: vrijdag in Gent voor de Europese titel.

Bilal Laggoune is Belgiës grootste bokstalent. Op het Gents Boksgala vecht de nog altijd maar 22-jarige Ninovenaar vrijdag om de EBU-titel (het Europees kampioenschap, zeg maar) bij de cruiserweights tegen de Oekraïener Dmytro Kucher. Bij winst volgt in 2016 een kamp om de wereldtitel. Hoog tijd dus voor een portret. ‘Mijn broer is de enige die altijd in mij geloofd heeft’.

Bilal Laggoune (22) is de rijzende ster van het Belgische boksen. De Ninovenaar van Algerijnse origine is amper vier jaar prof, maar mag zich al drievoudig Belgisch kampioen én kampioen van de Europese Unie noemen. In 2013 kreeg hij de Gouden Handschoen als Beste Belgische Belofte en volgde Sporting Telenet hem een jaar lang voor de documentaire Future Giants, naast golfer Thomas Pieters en de intussen overleden voetballer Junior Malanda.

Na 20 kampen is Laggoune nog altijd ongeslagen. Hij won er 19, waarvan 10 met knock-out. Eén kamp eindigde op een gelijkspel. Op de WBC-ranking (World Boxing Council) bekleedt het cruisergewicht (na de zwaargewichten de op één na hoogste gewichtsklasse, nvdr.) de 36e plaats. ‘In het begin geloofden weinigen in mij, behalve mijn oudere broer en vertrouwensman Ezzedine,’ zegt hij aan Sportmagazine.be. ‘Hij doet alles voor mij, ik heb heel veel aan hem te danken’.

‘Champions League-finale’ in Gent

Gents Boksgala
Gents Boksgala© /

Het volgende doel is de Europese titel, vrijdag op het 16e Gents Boksgala in de Topsporthal Vlaanderen. Dan neemt Laggoune het op tegen de Oekraïener Dmytro Kucher, het nummer 9 van de wereld. Hij treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Freddy De Kerpel en Sugar Jackson. Het wordt de belangrijkste en zwaarste kamp uit zijn carrière, maar de joviale Laggoune blijft er nuchter bij en blaakt van het zelfvertrouwen.

‘In topsport kan alles, hé. Maar als je er zelf niet in gelooft, dan kan je er beter niet aan beginnen. Ik weet dat ik kan winnen. Al drie maanden train ik elke dag en denk ik aan deze kamp. Dat het maar vlug vrijdag is’, zegt hij zelfverzekerd.

Ezzedine vergelijkt de kamp van vrijdag met de finale van de Champions League. ‘De EBU-titel is het op één na hoogst haalbare voor een Europeaan. Normaal moest Kucher tegen de Rus Rakhim Chakhkiev spelen, maar die koos voor een kamp om de wereldtitel. Als regerend EBU-EU-kampioen was Bilal de eerste vervanger en we zijn erin geslaagd die kamp naar Gent te halen’.

Toch beseffen de broers Laggoune goed dat de tegenstander van een zwaar kaliber is. De kansen worden op 50/50 geschat. ‘Hij heeft 23 kampen gewonnen, waarvan 17 met knock-out, en één verloren op punten,’ zegt Bilal. ‘Het wordt een moeilijke kamp, maar ik ken zijn stappen en zijn fouten uit vorige kampen, ik weet hoe ik hem kan pakken. Ik ben zelf snel, slim en redelijk sterk in mijn categorie.’

Ezzedine vult aan: ‘Ik heb er het volste vertrouwen in, hij is er 100 procent klaar voor. Maar Kucher (31) is een gevaarlijke tegenstander met veel ervaring en een echte puncher, iemand die zeer hard slaat en vaak met KO wint. Bilals snelheid kan de sleutel van de kamp zijn.’

Muhammad Ali en Adriana Lima

Angelo Dundee en Muhammad Ali (toen nog Cassius Clay)
Angelo Dundee en Muhammad Ali (toen nog Cassius Clay)© Belga Image

Voor zijn voorbereiding trok Laggoune al voor de zesde keer naar Miami. Daar trainde hij drie maanden in de bekende 5th Street Gym, de club van de legendarische Angelo Dundee, die onder andere Muhammad Ali, Sugar Ray Robinson en George Foreman coachte.

Laggoune werd er klaargestoomd door de in de Amerikaanse bokswereld beroemde Dino Spencer. Het plan is overigens om begin januari definitief naar Miami te verhuizen om daar zijn loopbaan verder uit te bouwen. Dankzij de financiële hulp van zijn sponsors welteverstaan, ‘want van boksen kan je in België niet leven.’

‘Zo’n verhuis naar de VS is cruciaal om verder progressie te maken,’ zegt Laggoune. ‘Dino Spencer is iemand met veel ervaring. Er wordt daar ook veel professioneler dan hier gewerkt, met strakke programma’s.’ Het past bij zijn motto: ‘Doodgaan op training, leven in de ring’.

In 5th Street Gym traint Laggoune niet alleen tussen verschillende andere bokskampioenen, maar ook tussen andere sterren, zoals topmodel Adriana Lima van Victoria’s Secret. ‘Zij en haar vriend zijn ondertussen al goede kennissen van mij en ze supporteren ook voor mij. Zo deelde ze op haar Instagram-account de affiche voor mijn EU-kamp tegen de Kroaat Stjepan Vugdelija en feliciteerde ze mij ook met mijn overwinning.’

Congratulations Belal! Well deserved ! Proud of both of u @dino5thstgym ?????? #TeamLima

Een foto die is geplaatst door Adriana Lima (@adrianalima) op

Gewichtsoefening

Nu de trainingen achter de rug zijn, is het in de laatste dagen voor de kamp diëten geblazen voor Laggoune. Cruisergewichten mogen niet meer dan 90,7 kilogram wegen. ‘Ik weeg nu (maandag 5 oktober, nvdr.) 92 kilogram, ik heb dus nog drie dagen (de weging is donderdag) om bijna anderhalve kilo af te vallen. Ik probeer altijd redelijk zwaar te staan in de aanloop naar een kamp. In de laatste dagen drink ik weinig en eet ik veel groenten in plaats van pasta.’

Als amateur bokste hij bij de zwaargewichten, ‘vooral uit luiheid, want dan moest ik minder op mijn voeding letten’, lacht hij. ‘Als prof maakt dat meer uit en boks ik beter bij de cruiserweights. Onder de heavyweights zijn mannen van 120 kg. Dat is niet te doen voor mij.’

Sparring time with Shannon “the cannon” briggs!

Een foto die is geplaatst door Bilal Laggoune.. (@laggoune_bilal) op

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op twee kampen van dé droom

In geval van een zege in Gent zou Laggoune definitief doorbreken op de internationale boksscène en neemt hij het in 2016 op tegen de regerende Russische wereldkampioen Grigory Drozd.

Laggoune staat dus op twee kampen van een wereldtitel en van Belgische geschiedenis, want nog nooit won een Belg een door de grote federaties erkende wereldtitel bij de mannen. Kleine kanttekening: Gustave Roth veroverde in 1936 bij de halfzwaargewichten de wereldtitel van de Internationale Boxing Union (IBU), een boksbond die echter niet breed erkend werd en na WO II verdween.

David Haye
David Haye© Belga Image

‘Het is mijn ultieme droom’, aldus Laggoune. ‘Maar ik ben nog jong. Als ik in Gent win, word ik een van de jongste Europese kampioenen ooit. Ik ben nog niet compleet, ik moet nog veel leren. Als amateur was ik altijd fan van (de bekende Gentse bokser) Ismaïl Abdoul. Internationaal kijk ik op naar de Engelsman David Haye, hij is een van de mooiste boksers.’

Goede doelen

Net als Abdoul was ook Laggoune in het verleden een ‘zware jongen’, maar nu zet hij zich in voor verschillende goede doelen. Zo is hij peter van Orphelins du Monde en nam hij ook deel aan de Mucoweek 2013. In Ninove probeert hij probleemjongeren van de straat te houden. ‘Dat ligt me na aan het hart, want ik was ooit ook een krapuleke’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier