‘Blake kan op 200m wereldrecord van Bolt verpulveren’

© AFP

Wie zijn de blikvangers van de 36e Memorial Van Damme? Roger Moens, ex-wereldrecordhouder op de 800m en atletiekkenner, zet ze voor u op een rijtje…

18.15u – verspringen met Hans Van Alphen

Omdat de tienkamp, zijn discipline, als tweedaags evenement niet plaatsvindt in Brussel neemt Hans Van Alphen deel aan het verspringen, het onderdeel dat hem tijdens de olympische tienkamp de meeste punten opleverde met een persoonlijk record van 7,64 meter. Moens, deze week aan het woord in Sport/Voetbalmagazine: “Van Alphen heeft als vierde in de olympische tienkamp de beste prestatie geleverd van alle Belgische deelnemers, medaillewinnaars Cox, Van Acker en Van Snick én de broers Borlée inbegrepen. Waarom? Atletiek is de moeder van alle sporten, en de tienkamp is niet alleen fysiek en mentaal loodzwaar, maar heeft ook heel veel uitstraling. “Van Alphen moet alles hebben: snelheid, kracht, lenigheid, uithouding. Wat mij gelukkig maakt: hij is niet kapot getraind toen hij jong was en is een laatbloeier. Zijn Belgisch record in Götzis eerder dit jaar, 8519 punten, heeft hij in Londen niet verbeterd. Hij haalde er 8447. Maar je moet alles zeggen: Götzis, in Oostenrijk, ligt op 410 meter hoogte. Je kunt stellen dat het voordeel van die hoogte voor de snelheidsnummers in totaal zowat 100 punten extra oplevert. Van Alphen heeft in Londen op zeeniveau dus minstens evengoed gepresteerd.

“Hoeveel rek er nog is op zijn Belgisch record? Hij is dertig, hé. Anderzijds heeft hij een beperkt aantal trainingsjaren achter de rug. Het is niet onmogelijk dat hij volgend jaar nog beter doet, maar ik ga niet zeggen dat hij dat sowieso kan, gezien zijn leeftijd. Ik raad hem aan zijn snelheid te blijven verzorgen, de basis van de tienkamp. Daarna kracht en techniek, in die volgorde.”

19.45u – hoogspringen met Tia Hellebaut Moens: “Ik had gedacht dat Hellebaut in Londen over 2 meter kon springen en brons kon halen. Het is niet gelukt, al was het uiterst nipt. Maar het is ook al van de Memorial 2008 geleden dat ze die hoogte overschreed. Over 2 meter gaan levert automatisch een ander gevoel op. In dat geval had iedereen gezegd: ze heeft het zeer goed gedaan. Nu zeggen we: ze heeft het vrij goed gedaan. Maar laten we niet vergeten: vijfde op de Spelen, dat moet je maar doen!

“Tia heeft twee zwangerschappen achter de rug, slaapt minder goed: dat speelt een rol, naast haar leeftijd. Met 2 meter haal je een olympische medaille had ik gedacht, maar je had pas brons met 2,03. Nu zie ik haar volgend jaar wel over 2 meter springen, maar daarmee zal ze nog altijd tekortkomen op het WK. Misschien dat er een medaille mogelijk is op het EK indoor. Logischerwijs zal ze niet meer verbeteren. Ik verwacht op de Memorial 1,97 zoals op de Spelen. Als alles goed gaat, kan ze 2 meter halen.”

20.45u – 100 meter met Usain Bolt

Moens: “Waarom loopt Bolt in Brussel niet de 200 meter, waar hij zijn wereldrecord (19″19) voor het grijpen heeft door de ultrabrede bochten? Weten zijn coach en hij niet dat die bochten zoveel voordeel opleveren? Want waar kan hij beter doen dan in Brussel? Hij heeft nochtans gezegd dat hij zijn wereldrecord wil aanvallen. Ik denk dat hij zijn wereldrecord op de 100 meter van 9″58 niet meer kan verbeteren. Je moet je in hem inleven. In Londen oogde hij nog altijd zelfverzekerd. Job gedaan, op en naast het terrein. Hij is naar eigen zeggen de mythe geworden die hij wilde worden met weer drie keer goud. Zal hij dus nog gemotiveerd zijn…?”

“Er is wel eens sprake van dat hij zou verspringen,” gaat Moens verder, “maar hij kan veeleer een topper worden op de 400 meter. Op zijn 21e liep hij al 45″28, in België kunnen alleen de Borlées dat. Maar Bolt heeft schrik om zwaar te trainen.”

“Op de 200 meter is hij nog niet aan zijn maximum. Ik zou hem aanraden over te schakelen naar de 200 en 400 meter. Op de 400 kan hij minder dan 43 seconden aan, terwijl het wereldrecord van Michael Johnson 43″18 bedraagt. Bolt is trouwens veel langer dan Johnson: 1,96 meter, dat is 11 centimeter meer. Die lengte heeft alleen maar voordelen op de 400 meter, als hij gelanceerd is, met zijn grote passen. Maar voor de volgende Spelen, in 2016, is Bolt normaal gezien verleden tijd. Hij is een showman, maar mag dat en kan het. Hij doet de atletiek meer goed dan slecht.”

20.55u – 200 meter met Yohan Blake Blake was op 30 augustus tweede op de wereldranglijst van dit jaar met 19″44. Moens: “Als ik zie dat hij tijdens de olympische finale 19″44 loopt in baan vier, op een normale baan, dan moet hij op de Heizel bij ideale omstandigheden, minstens twintig graden en een rugwind van anderhalve meter, in baan zes, zeven of acht het wereldrecord van Bolt verpulveren. Blake kan 19″10 lopen. Hij is jong en kan nog gerust een aantal jaar de 100 en 200 meter combineren en zal Bolts tijden overvleugelen als hij zo blijft vooruitgaan.”

21.05u – 400 meter met Jonathan en Kevin Borlée Moens: “Na de 4×400 meter (waarin België met de broers Borlée zesde werd, nvdr) liep ik in het stadion hun moeder tegen het lijf, zelf een oud-sprintster. ‘Ils ont raté l’occasion de leur vie’, zei ik. Ze heeft niet geantwoord. Keek niet kwaad, neen. Ik meen dat: ze zijn 24, het was de kans van hun leven. Over vier jaar zijn ze 28. Buiten Johnson, die laat begonnen is, zie ik geen enkele atleet in de geschiedenis die nog is verbeterd op 27 of 28 jaar. Ze kunnen nog verbeteren, één of twee tiende van een seconde, maar ik zie hen niet onder de 44 seconden duiken. Wel hebben ze het Europese record van DDR-atleet Thomas Schönlebe (44″33) in hun bereik. Normaal lukt dat niet op de Memorial, de jongens zijn moe. Vijf keer hebben ze gelopen in Londen, ze zijn kapot. Daarna hebben ze ook nog links en rechts gelopen. Maar wanneer de omstandigheden eens goed zijn…

“Hun nadeel is dat ze altijd zwarten zullen tegenkomen. En als ik zei dat ze de kans van hun leven gemist hebben in Londen, is dat omdat er geen Amerikaan meedeed in de finale. Nooit gebeurd! Over vier jaar zijn die er gegarandeerd weer bij.” (FVDW) Een analyse van Roger Moens en Ivan Sonck over de unieke pistekenmerken van het Koning Boudewijnstadion (“Een buitenmaatse, maar reglementaire bocht”) leest u deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content