Bokser Bilal Laggoune kiest voor lagere gewichtsklasse (en verloor daarvoor 13 kg)

Bilal Laggoune (R), 13 kg lichter, met collega-bokser Roy Jones Jr. © /
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Bokser Bilal Laggoune (22) komt voortaan uit bij de lichtzwaargewichten (- 79 kg) in plaats van bij de cruisergewichten (- 91 kg). Hij is daarvoor maar liefst 13 kg afgevallen. Op 25 juni neemt hij het op het Boksgala van Ninove op tegen de voormalige Franse kampioen Hakim Chioui voor de WBC Francophone-titel.

Bilal Laggoune verhuisde eind vorig jaar naar de Verenigde Staten om daar zijn carrière verder uit te bouwen. Hij traint er in de bekende 5th Street Gym van coach Dino Spencer in Miami (zie video onderaan de tekst), met financiële steun van de Britse zakenman en multimiljonair Joe Fournier. Zijn entourage probeert intussen bokskampen in de VS te organiseren.

‘In de VS draait het vooral om de klasse van de light heavyweights, die daar veel populairder en lucratiever is dan de vooral in (Oost-)Europa interessante cruiserweights,’ verduidelijkt zijn broer en vertrouwenspersoon Ezzedine de keuze voor een lagere gewichtsklasse aan Sportmagazine.be. ‘Bij de lichtzwaargewichten zitten de meeste grote kampioenen en liggen de bedragen vaak meer dan tien keer hoger’.

Titelkamp in Ninove

Bokser Bilal Laggoune kiest voor lagere gewichtsklasse (en verloor daarvoor 13 kg)
© /

Laggoune, die maar liefst 13 kg moest afvallen, zakt op 25 juni af naar het Boksgala van Ninove, waar hij in de nieuwe gewichtsklasse bokst voor de WBC Francophone-titel tegen Hakim Chioui (29), de kampioen van Frankrijk van 2011 en 2013. ‘De Fransman is een zeer ervaren bokser met 31 overwinningen tegenover 5 nederlagen en 1 draw,’ zegt Ezzedine. ‘Hij bokste net als Bilal voor de EBU-titel, maar verloor die kamp van de rus Igor Mikhalkin. Bij verliest in Ninove zet hij wellicht een punt achter zijn carrière.’

Laggoune kan bij winst tegen Chioui dan weer de top tien van de WBC-ranking (World Boxing Council) binnen duiken. Momenteel staat hij op de 21e plaats.

Ongeslagen

Bilal Laggoune is een van de rijzende sterren van het Belgische boksen. De Ninovenaar van Algerijnse origine is regerend Belgisch en EBU-EU-kampioen en na 21 kampen nog ongeslagen. Hij won er 19, waarvan 10 met knock-out. Twee kampen eindigden op een gelijkspel, waarvan het duel om de Europese EBU-titel – toen nog bij de cruisergewichten – tegen de Oekraïner Dmytro Kucher op het Gents Boksgala van vorig jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier