Bokskamp van de eeuw in de maak

Mayweather Jr (rechts) © Reuters
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Een duel tussen bokskampioenen Manny Pacquiao en Floyd Mayweather Jr, de rijkste topsporter ter wereld, is in de maak. Na jaren van vergeefse pogingen. Het belooft meteen de meest lonende bokskamp ooit te worden.

De uitspattingen van Floyd Mayweather Jr (37), die graag pronkt met zijn rijkdom en roem, zijn al uitvoerig gedocumenteerd. Niet in het minst omdat de bokskampioen op sociale media graag zelf uitpakt met zijn dure aankopen, zoals een privéjet en een heel peloton Lamborghini’s. Floyd Mayweather staat te boek als de beste lichtgewichtbokser van zijn generatie, als profbokser verloor hij nog geen enkele kamp. Alleen, tot een rechtstreeks duel met zijn grootste concurrent, de Filippijn Manny Pacquiao (36) is het tot nog toe nooit gekomen.

In 2009 was de deal zo goed als rond, maar ketste uiteindelijk af omdat Pacquiao in extremis weigerde een dopingtest te ondergaan. Nadien werden er nog ettelijke pogingen ondernomen om de ‘bokskamp van de eeuw’ op touw te zetten, maar even vaak bleven die intenties steken in eindeloos gepalaver over de winstverdeling. Bovendien is er een probleem van exclusiviteitsrechten aangezien Mayweather bij Showtime onder contract ligt en Pacquiao bij HBO. Wie mag straks de kamp live uitzenden? Ook daarin moeten regelingen getroffen worden.

Recordopbrengst

Plaats van gebeuren en datum zouden wel al vastliggen, zo vertelt bokspromotor Bob Arum in de Amerikaanse media. 2 mei in de MGM Grand Garden te Las Vegas, daar en dan zullen de twee grootheden van het welterweightboxing elkaar in de ogen kijken. Volgens Arum -de voormalige manager van Mayweather- is Pacquiao akkoord met de voorwaarden en gaf ook de entourage van Mayweather al groen licht. Het is enkel nog wachten op de finale ‘go’ van Mayweather zelf.

De kamp belooft niet enkel sportief een hoogtepunt te worden. Zo zouden de duurste tickets voor het evenement rond de 5000 dollar liggen en wordt er gerekend op een totale ticketopbrengst van 40 miljoen dollar. Het vorige record was 20 miljoen dollar, in 2013, toen Mayweather in de MGM Grand Garden de maat nam van de Mexicaan Canelo Alvarez.

De winst zou volgens 60/40 verhouding verdeeld worden in het voordeel van Mayweather. De kamp zou hem ongeveer 120 miljoen dollar rijker maken. Hallucinante cijfers. Het enige dat die recordwedstrijd nog tegenhoudt is het ja-woord van Mayweather.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier