Bradley Wiggins is Britse sportpersoonlijkheid van het jaar

© IMAGEGLOBE

In een tot de nok gevulde (16.000 zitjes) ExCel Arena te Londen kwam Bradley Wiggins als laureaat uit de bus in de jaarlijkse verkiezing BBC Sports Personality of the Year.

In een tot de nok gevulde (16.000 zitjes) ExCel Arena te Londen kwam Bradley Wiggins als laureaat uit de bus in de jaarlijkse verkiezing BBC Sports Personality of the Year. Het is al het tweede jaar op rij dat een wielrenner met die eer ging lopen, vorig jaar was Mark Cavendish de gelukkige. Met de ‘Sports Personality of the Year’ bekroont BBC niet enkel de beste sportprestatie van het voorbije jaar, maar zet het ook de manier waarop iemand zich buiten de sport om manifesteerde in de kijker.

Bradley Wiggins won dit jaar als eerste Engelsman ooit de Ronde van Frankrijk en in augustus deed hij daar nog een gouden medaille bij als tijdrijder op de Olympische Spelen in Londen.

Maar de in Gent geboren Brit viel dus ook buiten de koers op. Met zijn Mod-look bijvoorbeeld (die bakkebaarden!), waardoor men hem al omdoopte tot de ‘King of Cool’. Of met zijn uitlatingen over het dopingschandaal rond Armstrong. En enkele weken geleden vatte Wiggins het allemaal netjes samen in een spraakmakende autobiografie: ‘Bradley Wiggins. My Time’.

Wiggo kreeg zijn prijs uit handen van Kate Middleton en stelde meteen zijn ambities in het jaar 2013 scherp: “Eerst wil ik de Giro d’Italia winnen en dan de Tour de France erna. Iedereen zegt steeds maar dat dat haast onmogelijk is, maar ik wil mijn kans wagen.”

Op de tweede plaats strandde de meerkampster Jessica Ennis, op de derde plaats tennisvedette Andy Murray.

Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier