Britse olympische atleten mogen geen handjes schudden

© Reuters

Het Britse Olympisch Comité wil zo veel mogelijk risico’s op medailleverlies minimaliseren.

Het Britse Olympisch Comité (BOA) gaat erg ver om geen medailles mis te lopen op de Olympische Spelen in Londen deze zomer. In haar nieuwe richtlijn raadt ze haar atleten aan om hun kansen op een medaille zo gaaf mogelijk te houden door het handen schudden met tegenstanders en officials uit te stellen tot na de finale.

Risico voor topprestatie

“Ziektes en blessures vormen de grootste bedreiging voor goede resultaten,” zegt dr. Ian McCurdie, hoofdarts van het BOA. “Denk maar aan een receptie met 20 vreemde mensen die op rij staan en die je de hand moet schudden. Het gaat er ons om het oplopen van ziektes tot een minimum te beperken. Handhygiëne is daarbij heel belangrijk,” gaat hij verder.

Veel meer mensen ontmoeten

“Officieel adviseren we onze atleten niet om handen schudden te vermijden,” vertelt een woordvoerster. “Het is hetzelfde soort advies dat werkgevers aan hun werknemers geven. Bij de nieuwe richtlijn hoort ook het advies om je handen regelmatig te wassen en antibacteriële handcrème te gebruiken.” Omdat de Zomerspelen zich in eigen land afspelen, wordt verwacht dat de 550 Britse atleten veel meer mensen zullen ontmoeten dan bij Spelen in het buitenland.

Niet hoffelijk

Nadat Liverpoolspeler Luis Suarez Patrice Evra van Manchester United voor de aftrap geen hand wou geven, ontstond er een enorm rel in de Britse media. Nu lijkt het Brits Olympisch Comité dezelfde weg op te gaan, zonder bedoelde arrogantie of onbeleefdheid.

Ook de prestigieuze uitgeverij Debrett’s, de autoriteit op vlak etiquette, vindt het een vreemde richtlijn. “Het is de normale Engelse begroeting en het is jammer dat mensen angst hebben om ziek te worden als ze elkaar de hand schudden. Het is niet erg hoffelijk,” zei Liz Wyse van uitgeverij Debrett’s aan Associated Press. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier