Britse triatleet en ridder Brownlee debuteert in Iron Man

Alistair Brownlee hier op de Olympische Spelen in Rio. © belga
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Alistair Brownlee, dubbel olympisch triatlonkampioen, twijfelt: overstappen naar de Iron Man of olympische geschiedenis schrijven.

Hij kreeg z’n ontgroening op de Iron Man van Cork, domineerde de marathon en pakte door zijn overwinning ook een ticket voor Hawaï (12 oktober). ‘Daarvoor ben ik naar Ierland gekomen’, lachte Alistair Brownlee, die voor zijn eerste Iron Man met veel respect over onze landgenoot Marino Vanhoenacker – met 17 zeges de absolute wereldrecordhouder in zijn sport – sprak. ‘Een voorbeeld.’

Zeventien minuten goedgemaakt

Door de slechte weersomstandigheden was het zwemmen geschrapt en de 180 kilometer op de fiets was matig, maar Brownlee maakte tijdens de marathon een achterstand van zeventien minuten goed. Onwaarschijnlijk.

‘Ik kijk nu al uit naar Kona, Hawaï. Dit jaar wil ik er leren en ondervinden hoe de wedstrijdomstandigheden zijn. Mochten die meevallen, dan kan ik eventueel mijn programma voor volgend jaar aanpassen’, zei de 31-jarige Engelsman, in 2013 geridderd.

Graag naar Tokio

Een bijzonder atleet. Viervoudig Europees kampioen, twee keer wereldkampioen en de olympisch kampioen van 2012 en 2016 – een unicum in de triatlon. Op de Spelen in Londen werd zijn broer Jonathan derde, vier jaar erna in Rio de Janeiro bezetten ze de eerste twee plaatsen. Maar of hij voor een derde opeenvolgende titel gaat, is nog lang niet zeker.

‘Ik zou graag naar Tokio gaan, maar alleen als ik competitief kan zijn’, zei hij begin juni, toen hij in Weert zijn vierde Europese titel won. Ook voor hem een verrassing, want vorig jaar in augustus viel hij in Glasgow, na Maarten Van Riel, net naast het podium. ‘Tokio? Fiftyfifty’, klonk het in de ontgoocheling, maar Hawaï speelde ook toen al door het hoofd. ‘Iedereen die aan triatlon doet, wil minstens één keer deelnemen aan de meest mythische wedstrijd. De kans is klein dat ik voor de Spelen in 2020 naar Hawaï ga’, klonk het toen. Elf maanden later is het ticket naar Hawaï geboekt. En lijkt Tokio steeds verder af.