Broers Murray in dubbelspel maatje te groot voor kranige Belgen

Steve Darcis en David Goffin © Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Groot-Brittannië heeft na het dubbelspel een 1-2 voorsprong genomen in de finale van de Davis Cup tennis tegen België. De broers Andy en Jamie Murray haalden het in vier sets van David Goffin en Steve Darcis.

Groot-Brittannië heeft na het dubbelspel van zaterdag een 1-2 voorsprong genomen in de finale van de Davis Cup tennis tegen België. De broers Andy en Jamie Murray haalden het in een bijzonder sfeervol Flanders Expo in Gent na 2u49 in vier sets van David Goffin en Steve Darcis, het werd 4-6, 6-4, 3-6 en 2-6. De Britten hebben zondag nog één zege nodig om de Davis Cup te winnen, België staat met de rug tegen de muur.

Het dubbelspel van zaterdag werd vooraf al als sleutelduel bestempeld en speciaal voor die wedstrijd werd de Belgische selectie enkele weken gecoacht door de Franse voormalige dubbelspecialist Michaël Llodra.

Voor Goffin was het pas zijn tweede dubbelpartij in de Davis Cup, zijn eerste verloor hij in april 2012 samen met Ruben Bemelmans tegen de Britten Colin Fleming en Ross Hutchins.

Darcis speelde zijn achtste dubbelpartije, hij won slechts één keer.

Tegenover de Luikenaars stonden de broers Murray. Jamie Murray is de nummer zeven op de dubbelranking en speelde eerder dit jaar nog de dubbelfinale van Wimbledon en de US Open.

Gelijk begonnen

In een zinderend Flanders Expo begonnen beide duo’s erg gelijkopgaand aan de partij en het was tot het negende game wachten vooraleer er een breakkans te noteren viel. De Belgen lieten die echter liggen, één spelletje later waren de Britten wel meteen succesvol: 4-6 na 39 minuten en een hoogstaande eerste set.

Goffin en Darcis bleven ondanks het setverlies knokken voor elke bal en konden hun niveau nog wat opkrikken tegen de erg solide spelende Schotten. Dat resulteerde al vroeg in een break (2-1), die de Belgen ook lang tijd konden vasthouden.

Darcis mocht bij een 5-4 voorsprong serveren voor setwinst en deed dat foutloos, Goffin benutte het eerste Belgische setpunt: 6-4 en 1-1 in sets.

Regen van servicebreaks

Set drie kende een erg grillig verloop, het regende plots servicebreaks. België kwam al vroeg een break voor (2-1), de Britten sloegen echter meteen terug en stoomden door naar 2-4.

Na nog een break aan beide kanten waren het uiteindelijk de broers die de derde manche binnenhaalden: 3-6. Bij de Britten was het vooral Andy Murray die bijzonder degelijk stond te spelen, hij loodste zijn team al snel naar een nieuwe break (1-2).

Goffin en Darcis bleven strijden, maar grepen hun kansen niet: in het daaropvolgende opslagspel van Jamie Murray lieten ze maar liefst zeven breakkansen onbenut. ‘The Brits’ bleven koel, lukten een tweede servicebreak en maakten het na 2 uur en 49 minuten af op hun tweede matchbal: 4-6, 6-4, 3-6 en 2-6.

Eerste keer of tiende keer?

Na de eerste dag stonden beide finalisten op 1-1. David Goffin (ATP 16) had in vijf sets de maat genomen van debutant Kyle Edmund (ATP 100), daarna kon Ruben Bemelmans (ATP 108) niet stunten tegen Andy Murray (ATP 2).

De resterende twee enkelduels (Goffin/Murray en Bemelmans/Edmund) zijn voor zondag. Wie drie duels wint, kroont zich tot eindlaureaat van de Davis Cup en mag de ‘Saladier d’Argent’ een jaar in zijn bezit houden. Voor België zou het de allereerste eindwinst zijn, de Britten kunnen de Davis Cup voor de tiende keer (de eerste keer sinds 1936) in de wacht slepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier