Bronzen medaille geeft meer voldoening dan zilveren

© AFP

Een gouden medaille geeft uiteraard het hoogste geluksgevoel. Maar onderzoek toont aan dat zilveren medaillewinnaars minder tevreden zijn over hun prestatie dan de winnaars van een bronzen plak.

Dat blijkt althans uit een Amerikaanse studie. Onderzoekers van de universiteit van Cornell in New York analyseerden foto’s van medaillewinnaars tijdens de Olympische Zomerspelen in Barcelona (1992) waarop de gezichtsexpressie van de atleten te zien is.

Op de foto’s staan de winnende atleten op het moment dat ze hun medaille in ontvangst nemen of op het einde van hun discipline, wanneer de medailleposities net worden bekendgemaakt. Vervolgens werden de beelden voorgelegd aan proefpersonen die niet op de hoogte waren van de classificatie.

De proefpersonen schatten de zilverenmedaillewinnaars systematisch ongelukkiger in dan de atleten die een bronzen medaille hadden bemachtigd.

Tegenfeitelijke redenering Volgens psycholoog Thomas Gilovich van de universiteit van Cornell gaan atleten steevast analyseren hoe de match had kunnen verlopen. Hij heeft het over de tegenfeitelijke redenering of denken in de vorm van ‘Wat, als …?’

De atleten die zilver winnen denken na over wat ze net gemist hebben. ‘Wat als ik goud had behaald?’ De atleten met een bronzen medaille rond hun nek redeneren daarentegen andersom. Door te denken ‘Wat als ik geen medaille had behaald?’ voelen ze zich gelukkiger.

Belgische medaillewinnaars

Voor ons land behaalden judoka Charline Van Snick en zeilster Evi Van Acker al bronzen medailles. Lionel Cox gaat naar huis kon met een zilveren plak. (SVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier