Charline Van Snick betrapt op cocaïne: ‘Ik begrijp niet hoe dit kan’

© ImageGlobe

Judoka Charline Van Snick (23) is betrapt op het gebruik van cocaïne. De 23-jarige Luikse riskeert een schorsing van twee jaar, maar schreeuwt haar onschuld uit.

Judoka Charline Van Snick (23) is betrapt op het gebruik van cocaïne. De 23-jarige Luikse riskeert een schorsing van twee jaar, maar schreeuwt haar onschuld uit.
Het nieuws kwam van de Franstalige openbare omroep RTBF en wordt bevestigd door Charline Van Snick zelf. Ze testte eind augustus positief op het gebruik van cocaïne tijdens het WK in het Braziliaanse Rio de Janeiro, waar ze brons won in de klasse tot 48 kg.

De judoka zegt niet te kunnen begrijpen hoe dat is kunnen gebeuren. ‘Ik heb het bericht gekregen dat een verboden substantie is gevonden in een van mijn urinestalen’, zegt ze in een reactie aan de RTBF. ‘Er zijn sporen van cocaïne gevonden. Dat nieuws heeft mij verbijsterd want ik ben altijd heel voorzichtig in zo’n dingen. Ik hou er echt een onberispelijke hygiëne op na. Ik heb geen enkel verboden product genomen om mijn prestaties te verbeteren. Toch niet bewust.’

Schorsing
Van Snick haalde vorig jaar ook brons op de Olympische Spelen in Londen en is tweevoudig vice-Europees kampioen. Ze riskeert nu een schorsing van twee jaar en het verlies van haar bronzen WK-medaille.

Ze bereidt al volop haar verdediging voor. ‘Met mijn advocaat ben ik een dossier aan het voorbereiden om mijn onschuld aan te tonen. We wachten nu op een bevestiging en meer informatie over de controle. Ik heb de antidopingcontroles altijd heel ernstig genomen en heb nooit een controle gemist. Steeds heb ik geprobeerd mij zo professioneel mogelijk op te stellen en alle regels en verplichtingen op dopingvlak na te leven. Ik begrijp niet hoe dit is kunnen gebeuren. Ik ga er alles aan doen om mijn onschuld te bewijzen.’

BOIC wacht af
Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zegt de eventuele bevestiging van de positieve controle door een tegenanalyse af te wachten alvorens een officieel standpunt in te nemen. Tegelijk benadrukt het BOIC de voortdurende inspanning die wordt geleverd in de strijd tegen doping.

‘Of het nu op het vlak van preventie dan wel repressie is’, klinkt het. ‘Op internationaal vlak neemt het aantal controles verbonden aan de Olympische Spelen alleen maar toe en ook de gebruikte technieken worden steeds performanter.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier