Christoph Daum, meester in het motiveren

Vreemd hoe Club Brugge in zijn zoektocht naar een trainer uiteindelijk bij Christoph Daum terechtkwam.

Vreemd hoe Club Brugge in zijn zoektocht naar een trainer uiteindelijk bij Christoph Daum terechtkwam. Blauw-zwart leek wel verblind door namen. Michel Preud’homme, Steve McClaren, Claude Puel, ze passeerden de revue, maar waren niet haalbaar of beantwoordden uiteindelijk niet aan het profiel. Christoph Daum wel.

De Duitser is zonder enige twijfel een toptrainer. Hij voetbalde nooit op niveau, maar drukte zijn stempel op vrijwel alle clubs weer hij neerstreek. Ooit werkte Daum bij FC Keulen in de schaduw van de machtige en autoritaire George Kessler die hem allerhande klusjes liet doen. Daum bleek toen erg volgzaam, maar vanaf het moment dat hij zelf de touwtjes in handen mocht nemen, liet hij zich nog door niemand de les lezen.

Daum is een adept van aanvallend voetbal, iemand die geëngageerd coacht langs de lijn en als dusdanig past in de huisstijl van Club Brugge. Tijdens afzonderingen liet hij zich wel eens langs zijn filosofische kant zien. Dan las hij zijn verbijsterde spelersgroep bijvoorbeeld voor uit de biografie van Mohammed Ali om aan te tonen dat je in het leven tegenslagen moet overwinnen.

Christoph Daum is een meester in het motiveren. Een drugsprobleem verhinderde in 2000 dat hij bondscoach werd, het heette dat hij handelde in cocaïne. Het verhaal ging toen dat hij het slachtoffer was van een afrekening met de top van Bayern München. Met Bayern-manager Uli Hoeness was hij tijdens een televisieuitzending eens brutaal gebotst. Voor zijn mogelijke aanstelling als bondscoach heette Daum een vernieuwer te zijn, een trendy figuur waaraan het Duitse voetbal op dat moment behoefte had.

Tijdens de persconferentie van woensdag maakte Christoph Daum een wat afstandelijke indruk. Maar achter die façade gaat een man schuil met een verruimende visie. Ooit interviewden we Daum in de tijd dat hij trainer was van Bayer Leverkusen. Het gesprek mocht niet langer dan 30 minuten duren. Geen lijn van zijn betoog moesten we achteraf weggooien, hij praatte met heel veel gloed.

Christoph Daum is een kunstenaar in woorden. Hij is rechtuit en rechtaan en laat niet met zich sollen. Een flagrante stijlbreuk met zijn voorganger Adrie Koster. De vraag is alleen of de financieel onafhankelijke Duitser de mentale veerkracht heeft om er op zijn 58ste nog eens voor te gaan. Vorig seizoen werkte hij drie maanden bij het tegen de degradatie bikkelende Eintracht Frankfurt en kon de club niet redden. Hij maakte bij tijd en wijlen een uitgebluste indruk. Volgens velen omdat hij daar te weinig materiaal aantrof.

In zijn eerste contact met de spelersgroep zei Christoph Daum dat voetbal voor hem een verslaving is. Hij wil er helemaal voor gaan. In zijn stijl. Voor egotripperij en nukken zal er in de kleedkamer niet langer plaats zijn. Wat dat betreft is hij mede gevormd door Georges Kessler, de man die zoveel discipline predikte dat zelfs de vliegen in de kleedkamer in dezelfde richting vlogen, zaols de legendarische ex-doelman Toni Schumacher het ooit verwoordde. Dezelfde Kessler zette destijds ook bij Club Brugge orde op zaken. Daum mag het hem nu nadoen. Meer dan 27 jaar later.

Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier