Club Brugge boekt tegen KV Oostende eerste zege in play-offs

Club Brugge heeft woensdag in het Jan Breydelstadion zijn eerste overwinning van de play-offs behaald. Blauw-zwart was op de vijfde speeldag van Play-off I met 3-1 te sterk voor KV Oostende.

Club Brugge kon al zeven competitiewedstrijden op rij niet meer winnen en de titelaspiraties incasseerden na de blamage in RSC Anderlecht (2-0) van afgelopen weekend een enorme dreun. De Brugse malaise noopte Michel Preud’homme tot liefst vijf wijzigingen in vergelijking met de nederlaag in het Astridpark. Aanvankelijk moest ook Hans Vanaken plaatsruimen, maar zijn vervanger Lior Refaelov viel uit tijdens de opwarming. Voor de aftrap kreeg José Izquierdo zijn Gouden Schoen overhandigd door Clubvoorzitter Bart Verhaeghe.

De uittredende landskampioen nam de bij wijlen potige wedstrijd in handen, maar Oostende klom uit het niets op voorsprong. Landry Dimata kopte op het kwartier makkelijk binnen, doelman Butelle ging bij het openingsdoelpunt niet vrijuit. Club Brugge was niet aangeslagen en bleef het tempo bepalen. Jelle Vossen hing een kwartier na de goal van Dimata de bordjes in evenwicht. De Brugse topschutter duwde makkelijk binnen in de herneming. Amper een minuut later daverde het Jan Breydelstadion op zijn grondvesten: Izqueirdo schoot Blauw-zwart op voorsprong. Na de pauze moest de Oostendse doelman Silvio Proto hinkend naar de kant, William Dutoit kreeg zo zijn eerste minuten in Play-off I. Twintig minuten lang hield hij zijn netten ongeschonden, maar na twee derde wedstrijd ging Dutoit de mist in bij een uithaal van Izquierdo. Het Colombiaanse goudhaantje van Club Brugge gaf zijn Gouden Schoen met twee doelpunten toch nog wat glans.

In de stand blijft Club Brugge de derde plaats bezetten. Met 35 punten heeft Blauw-zwart één punt minder dan AA Gent en zes punten minder dan leider Anderlecht, dat donderdagavond nog Sporting Charleroi ontvangt. KV Oostende sluit met 28 punten de rangen in Play-off I.

KV Mechelen klimt zich dankzij een 1-0 thuiszege tegen STVV naar de eerste plaats in Play-off IIa. Niels Schouterden maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Ook Edin Cocalic en invaller Osaguona vonden de weg naar het doel, maar hun treffers werden afgekeurd. Mechelen voert halverwege de play-offs de stand in POIIa aan met 12 punten. Daarna volgen Union (10), STVV (7), Lierse (6), Waasland-Beveren (6) en Standard (2).

In Play-off IIb zijn zowel Eupen-Genk (1-1) als Moeskroen-Lokeren (2-2) op een gelijkspel geëindigd. De Limburgers, die een goal onterecht afgekeurd zagen worden, lijden voor het eerste in deze play-offs puntenverlies, maar blijven met 13 op 15 wel autoritair aan de leiding. KV Kortrijk (8) staat al op vijf punten van Genk, daarna volgen Eupen (7), Lokeren (6), Moeskroen (4) en Roeselare (1).