Coming-out Tom Daley wordt gezien als nieuwe stap in homoaanvaarding in topsport

© IMAGEGLOBE

De coming-out van de Engelse schoonspringer Tom Daley (19) wordt gezien als een nieuwe stap in de homoaanvaarding in de topsport.

De coming-out van de Engelse schoonspringer Tom Daley (19) wordt gezien als een nieuwe stap in de homoaanvaarding in de topsport.

De amper negentienjarige Britse schoonspringheld Tom Daley, vorig jaar op de Olympische Spelen in Londen goed voor brons, begon zijn Twitterbericht met de woorden ‘er is iets dat ik moet vertellen’. Per video maakte hij daarop zijn biseksualiteit bekend.

Daley valt nog altijd op meisjes, maar is momenteel verliefd op een jongen. De coming-out wordt gezien als een nieuwe stap in de homoaanvaarding in de sport, want op professioneel niveau zijn homo’s en lesbiennes nog altijd een zeldzaamheid. In het verleden waren er in totaal vier olympische medaillewinnaars die hun homoseksualiteit niet verborgen: de Brit John Curry won in Innsbruck (1976) goud bij het kunstschaatsen, de Australiër Matthew Mitcham toonde zich in Peking (2008) de beste bij het schoonspringen, de Nederlander Edward Gal haalde de bronzen medaille in Londen (2012) met het landenteam paardendressuur en de Amerikaanse sterspeelster Seimone Augustus werd eerste met het basketbalteam in Peking en Londen.

De reacties op de bekendmaking van Daley, onder andere van oud-voetballer Gary Lineker, waren enthousiast. Met zijn verklaring hoopt de favoriet voor goud op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro het taboe definitief doorbroken te hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier