Cristiano Ronaldo: een beetje de Justin Bieber van het voetbal

Cristiano Ronaldo © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De enige prijs die nog ontbreekt op het palmares van Cristiano Ronaldo is een titel met Portugal. Daar kan hij zondag verandering in brengen. Al zal ook dat niet volstaan om de haters het zwijgen op te leggen.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo© Belga Image

Hoe Cristiano Ronaldo gisterenavond vóór de match tegen Wales omging met de ballenjongen die koste wat kost met hem op de foto wilde: kan die man echt de pretentieuze etterbak zijn waarvoor hij moet doorgaan?

Toch waren er voor elke Ronaldo-fan weer twee -haters. ‘Come on Wales, send Ronaldildo back to his mommy crying‘, was een van de commentaren op de sociale media. En ook: ‘Ik word zo misselijk van dat jankhoofd’. Of iets diplomatischer: ‘Mooie goal, maar ik moet hem toch niet.’ Tijdens het WK van twee jaar geleden in Brazilië was de weinig voor interpretatie vatbare hashtag #RonaldoPutainDeLoser zelfs even trending op Twitter en ook tijdens dit EK dook hij alweer op.

Ronaldo is een van de grootste sportmannen van deze tijd, maar ook een van de meest gehate. Is zijn eeuwige tegenpool Lionel Messi de god van het voetbal, dan Ronaldo de antichrist. Alleen is niet altijd even duidelijk waarom precies dat zo is.

Narcist

Misschien omdat hij een mooie jongen met veel geld is, en daar ook graag mee pronkt? Hij zei het al letterlijk: ‘Ik ben knap, rijk en een groot voetballer. Daarom zijn mensen jaloers op mij.’ Hij weet het en het motiveert hem. ‘Ik ben niet de meest bescheiden persoon, maar ik vind het goed dat mensen mij haten, het drijft mij’. Dus ja, hij is wat arrogant en narcistisch, maar dat zijn Zlatan Ibrahimovic en Mario Balotelli ook. Een beetje show mag erbij, zeker als je presteert. Alleen komt ‘CR7’ er kennelijk minder makkelijk mee weg dan een ‘Ibracadabra’ of ‘Super Mario’.

via GIPHY

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo© CR7 Underwear

Omdat hij geobsedeerd is door zijn uiterlijk? Zijn ex-ploegmaat bij Manchester United Wayne Rooney onthulde in zijn autobiografie dat er in Ronaldo’s locker op Old Trafford een spiegel hing en dat hij daar minutenlang in kon kijken. Zijn bekendste trademark is zijn wasbordje. ‘Ik zie Ronaldo’s buikspieren vaker dan de borsten van mijn vrouw,’ grapte ex-doelman Oliver Kahn onlangs nog. Over dat wasbordje doen echter verhalen de ronde die niet stroken met de werkelijkheid, zoals zou hij 3.000 sit-ups per dag doen. Dat neemt niet weg dat Ronaldo’s indrukwekkende lichaam het resultaat is van een fenomenale toewijding. Zo vertelde zijn eerste trainer bij Sporting Lissabon dat hij als tiener geregeld om één uur ’s nachts nog altijd in de fitness zat, gaat het verhaal dat hij als 17-jarige bij de Portugese club het maximumgewicht van een fitnesstoestel liet verhogen van 250 naar 400 kg en droeg hij volgens oud-international Luis Figo tijdens zijn eerste trainingen bij de nationale ploeg gewichten rond zijn enkels om zijn beenspieren te versterken. Om maar te zeggen: zo’n lichaam krijg je niet zomaar, mag hij daar dan niet trots op zijn?

Misschien omdat hij zo’n competitiebeest is en op het veld voortdurend loopt te sakkeren op zijn ploegmaats? Zoals hij afgelopen seizoen na een nederlaag van Real Madrid zich liet ontvallen dat ‘de club eerste zou staan als alle spelers op mijn niveau waren’, wat hem uiteraard niet in dank werd afgenomen. Pleit dan weer in zijn voordeel: vóór de strafschoppenreeks tegen Polen in de kwartfinales moedigde hij ploegmaat Joao Moutinho aan om toch een penalty te nemen, hoewel die dat niet meer zag zitten na zijn gemiste elfmeter tegen Spanje in de halve finales van Euro 2012. ‘Kom een penalty nemen. Je zal goed trappen. Als we verliezen, f*ck it. Wees sterk. Je zal goed trappen’. En dat deed Moutinho. Hij trapte het leer binnen, Portugal won de penaltyreeks met 5-3.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Of omdat hij gewoon gemaakt lijkt voor buitenaardse sportprestaties? Zoals de Italiaanse sportjournalist Luca Caioli, die de biografie ‘Ronaldo’ schreef, deze week in Humo zegt: hij springt bijna één meter hoog op één been en per wedstrijd trekt hij gemiddeld 33 sprints aan 33 km/u en loopt hij meer dan 10 kilometer.’

Warm hart

Wat minder bekend is, is dat Ronaldo ook naast het veld al bewees over een warm hart te beschikken. Zo stuurde hij met zijn eerste loon bij Sporting Lissabon zijn alcoholverslaafde (en inmiddels overleden) vader Dinis naar een kuuroord om van de drank af te raken en ging hij ook de strijd aan ging tegen de drugs en de verslaving van zijn broer Hugo.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo© Belga Image

Zijn generositeit beperkt zich overigens niet tot zijn naasten. Hij schenkt ook aan goede doelen en betaalde onder meer, volgens de Spaanse krant AS, voor de operatie van Erik Ortiz Cruz, een peuter van 10 maanden die leed aan de ernstige hersenaandoening corticale dysplasie. Kostprijs: meer dan 60.000 euro. Voor het WK in Brazilië liet hij het litteken van Cruz in zijn haar scheren. In 2004 was hij naar Indonesië gevlogen om een hulpprogramma op te starten voor een weesjongetje dat vermist was na de tsunami en teruggevonden in een truitje van de Portugese nationale ploeg. Het strekt hem tot eer, zoals ook Caioli in Humo zegt, dat Ronaldo zulke zaken niet aan de grote klok hangt.

Je kan Ronaldo met andere woorden wel van een en ander betichten, maar niet dat hij een loser is. Want hoewel hij nog niet echt veel indruk maakte met Portugal op dit EK, staan ze in de finale en is het toch hij weer die het gisteren deed. In zijn gekende stijl gracieus boven iedereen uit stijgen en de bal staalhard tegen de netten koppen. En even later de bevrijdende 2-0 op een dienblaadje aan Nani aan te bieden. Het was zijn negende doelpunt op een EK-eindronde, een record dat hij nu nog deelt met de Fransman Michel Platini maar zondag na 22 jaar kan verbreken. Eerder dit EK werd hij al de eerste speler ooit die weet te scoren op vier EK’s. Zondag krijgt hij, twaalf jaar na de verloren EK-finale tegen Griekenland en in de herfst van zijn carrière, een nieuwe kans om Europees kampioen te worden met Portugal. Hij zal het niet voor niets gekregen hebben.

Op clubniveau heeft de man van Madeira sowieso niets meer te bewijzen. Drie keer verkozen tot Wereldvoetballer van het Jaar, zowel met Manchester United als Real Madrid kampioen geworden en de Champions League gewonnen en bij de Spaanse topclub al zes seizoenen op rij goed voor meer dan 50 doelpunten. Dat laatste lijkt stilaan vanzelfsprekend te worden, maar is het niet. Net als Messi rijgt hij de records aan elkaar, zo is hij met 93 doelpunten in 125 wedstrijden topscorer aller tijden in de Champions League.

Zelfs al vult hij zondag die laatste lacune op zijn palmares, toch zal hij altijd meer bespot dan toegejuicht worden, meer pispaal dan idool zijn – het is zijn lot. Net als dat van pakweg Justin Bieber of ‘Regi’ (Penxten). Hij zal het zich niet aantrekken, wanneer hij zondag in het Stade de France weer even lijkt te zweven in de lucht alvorens zijn hoofd tegen het leer te kletsen. Of zijn typische grote stappen achteruit zet en alle camera’s naar zich toe zuigt wanneer hij een raket gaat afvuren bij een vrije trap. Of, wie weet, Portugal een eerste Europese titel bezorgt en vervolgens zijn wasbordje voor de zoveelste keer nog eens buiten laat. Het is hem gegund.

via GIPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier