Daar is de BNXT League: wat u moet weten over de nieuwe Belgisch-Nederlandse basketbalcompetitie

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Na veel jaren van praten en proberen gaat straks de allereerste editie van een overkoepelende BeNe-liga van start in het basketbal. Wat moeten we weten van deze nieuwe BNXT League? Wie zijn de blikvangers? En wie stoot er het ongenaakbare BC Filou Oostende van de troon?

Hoe ziet de nieuwe competitieformule eruit?

Bij de ontwikkeling van het competitieformat van de nieuwe BNXT League werd rekening gehouden met de eis van wereldbasketbalbond FIBA dat er een duidelijk afgebakend nationaal deel moest zijn en een nationale kampioen. Dit om de verdeling van Europese tickets niet in het gedrang te brengen. Daarom werd geopteerd voor een seizoen verdeeld in vier blokken: een nationale ronde, een internationale ronde ( crossborder), nationale play-offs en finaal de BNXT- play-offs. De nationale ronde bestaat uit een reguliere competitie met heen- en terugwedstrijden tussen de tien Belgische teams. Die dient om het klassement te bepalen waarin vervolgens naar de grensoverschrijdende formule wordt overgestapt, ingedeeld in een Elite Gold (vijf beste teams van elk land) en een Elite Silver (vijf overblijvende Belgische en zes overblijvende Nederlandse teams) groep. De behaalde punten uit de eerste fase worden gehalveerd.

Vervolgens wordt weer overgeschakeld naar een nationaal luik, met de zes best gerangschikte clubs van elk land die nationale play-offs afwerken. De twee hoogst gerangschikte clubs van elk land uit de Elite Gold plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales van de crossborder play-offs, nummers 3-4-5-6 spelen de kwartfinales. Op uiterlijk 11 juni kennen we dan de allereerste BeNe-kampioen ooit!

Belangrijke data:

Nationaal: season tip off op 24 september 2021 en afsluiter op 29 januari 2022

Crossborder: season tip off op 11 februari 2022 en afsluiter op 29 april 2022

Nationale play-offs: 3 mei tot uiterlijk 29 mei 2022

Crossborder play-offs: 4 mei tot uiterlijk 11 juni 2022

BNXT All Star Game: 5 februari 2022

BNXT Basketball Awards: 30 april 2022

Wie doet Oostende wat?

In België is BC Filou Oostende al tien jaar ongenaakbaar. Ook dit jaar vertrekt de kustploeg weer als favoriet, aangezien coach Dario Gjergja en spelverdeler Dusan Djordjevic – de twee grote succesfactoren – nog steeds aan boord zijn. Voor het eerst sinds lang wordt echter nog eens de Amerikaanse kaart getrokken, het valt af te wachten hoe dat klikt met het veeleisende teambasket van Gjergja. Bovendien verloor Oostende met Loïc Schwartz en Jean-Marc Mwema twee belangrijke pionnen (op en naast het veld). Mwema trok naar concurrent Telenet Antwerp Giants, wat toch de ambities van de Sinjoren illustreert.

De Giants, na een minder seizoen gebrand op eerherstel, gelden daarom misschien wel als de grootste rivaal van Oostende. Ook crossborder wacht hen een interessante campagne: met aantrekkelijke duels tegen naburige Nederlandse clubs, vooral tegen die andere havenploeg, Feyenoord Rotterdam. Alleen wordt het afwachten hoe snel de mayonaise daar pakt na de toch wel drukke transferzomer.

De Antwerp Giants, na een minder seizoen gebrand op eerherstel, gelden als de grootste rivaal van BC Oostende.

Mons, vorig seizoen finalist, zal ook nu weer een te duchten tegenstander zijn. Coach Vedran Bosnic bewees enkele maanden geleden al dat hij met zijn energiek en slopend basketbal BCO kan enerveren. De Henegouwers kenden alvast een sterke voorbereiding. Ook van de provinciegenoten in Charleroi mag iets verwacht worden. Coach Sam Rotsaert bouwt er al enkele seizoenen aan een vast team, gestoeld op talent van eigen bodem, en wordt daarbij gesteund door sportief directeur Axel Hervelle, toch een Belgisch basketbalicoon die het klappen van de zweep kent.

Crossborder is het voorlopig koffiedik kijken. Over het algemeen ligt het niveau van de Nederlandse clubs wat lager, zo gaf onder andere Jean-Marc Jaumin (ex-Oostende en ex- coach van Den Bosch) te kennen, al voegde hij eraan toe dat de topclubs wél kunnen concurreren met de Belgische top. Daarbij rekent hij zijn eigen team, maar ook Zwolle, Groningen en natuurlijk ZZ Leiden, de Nederlandse kampioen van vorig seizoen.

Wie worden de blikvangers?

Misschien wel de opvallendste transfer van deze zomer was de terugkeer van Jean-Marc Mwema naar zijn Antwerpen. Na vijf opeenvolgende landstitels bij Oostende wil de ervaren Belgian Lion nu het team waar hij tussen 2008 en 2016 actief was naar het bovenste schavot stuwen. De Antwerp Giants haalden met Cameron Krutwig bovendien een dominante center in. Een Amerikaan die de voorbije jaren in de NCAA schitterde bij Loyola Ramblers.

Nog zo’n jonge veelbelovende Amerikaan die zijn eerste stapjes zet als profbasketter in Europa is Phil Booth, nieuw bij Oostende. Met Villanova Wildcats kroonde de guard zich tweemaal tot NCAA-kampioen: dat zijn serieuze adelbrieven. Hij krijgt aan de kust het gezelschap van landgenoot Levi Randolph, een kwieke shooter die al in Italië en Frankrijk ervaring opdeed. Mons versterkte zich met David Nichols, een vlot scorende spelverdeler die vorig jaar al de nodige Europese ervaring opdeed bij het Sloveense Rogaska. Charleroi pakt uit met Belgisch international Vincent Kesteloot, ex-Oostende en ex-Antwerp. Hij moet de jonge Belgische bende van de Spirous gidsen. Okapi Aalst haalde met de beloftevolle Nederlandse guard Boyd van der Vuurst de Vries de broer in van Keye, guard bij Oostende. Dat worden leuke familieduels!

Helaas verloor onze competitie ook enkele smaakmakers, zoals ‘Speler van het Jaar’ Loïc Schwartz (van Oostende naar Promitheas in Griekenland) en ‘MVP’ Vladimir Mihailovic (van Aalstar naar Mornar Bar).

Crossborder wordt het na Nieuwjaar vooral uitkijken naar het team van ZZ Leiden. Met onder andere de Nederlandse routinier Worthy de Jong, de MVP van de Nederlandse competitie vorig seizoen.

Wim Van de Keere: 'We weten nog niet hoe de fans zullen reageren op de BNXT League.'
Wim Van de Keere: ‘We weten nog niet hoe de fans zullen reageren op de BNXT League.’© Belga Image

‘Veel enthousiasme langs beide kanten’

Met welk gevoel beleefde je de supercup, de officiële start van deze BNXT League?

Wim Van de Keere (general manager BNXT League): ‘Opluchting. Dit project is iets waar we al jaren mee bezig zijn, maar dat in feite toch een start vanaf nul blijft. We voelen wel veel enthousiasme langs beide kanten. De Nederlanders zien dit als een evolutie naar meer professionalisme – zij hadden bijvoorbeeld geen arbeidsorganisatie en kunnen daarin rekenen op onze expertise – en wij wilden een competitie met meer clubs. Voor mij wordt het de komende maanden hoofdzaak ervoor te zorgen dat we onze beloftes kunnen inlossen.’

Zorgt de creatie van deze BNXT League nu al voor een toegevoegde waarde op commercieel en mediageniek vlak?

Van de Keere: ‘Wat dat eerste betreft, merken we dat het moeilijk blijft. Daar zit corona zeker voor iets tussen, de sponsormarkt moet nog wat aantrekken. Het verheugt me wel dat we een title partner konden binnenhalen die zich in beide landen wil profileren. Dat is een positief signaal. Wat het tweede betreft, konden we onze historische partners snel overtuigen om in dit nieuwe verhaal te stappen: er zullen 45 wedstrijden live uitgezonden worden op de sportkanalen van Telenet, Proximus en VOO. Ook de VRT zal weer een zestal wedstrijden uitzenden op zondagnamiddag. Met de RTBF werken we aan een soortgelijk scenario als de VRT, sowieso zullen zij wel samenvattingen geven. In Nederland wisten we Ziggo Sport te strikken voor een contract van 30 wedstrijden en daar hopen we nog de NOS aan toe te voegen. Bovendien werken wij samen met WSC Sports, een Israëlisch sportmediabedrijf dat ook in de NBA actief is. Zij bieden ons heel moderne, flitsende content op basis van artificiële intelligentie. Gamerecaps en individuele highlights die meteen online kunnen. Data wordt ook heel belangrijk. De BNXT League moet jonger en dynamischer zijn.’

Welke meerwaarde zit er voor de Waalse clubs in zo’n BeNe-verhaal?

Van de Keere: ‘Ook de Waalse clubs kunnen nu aan hun abonnees en vips meerdere nieuwe affiches aanbieden, dat is toch veel aantrekkelijker dan het vorige competitieformat met vier keer dezelfde affiche in het reguliere seizoen. Bovendien is voor een club als Luik de Nederlandse grens minder ver dan een verplaatsing naar Oostende. Maar the proof is in the eating, we weten nog niet hoe de fans zullen reageren.’

Met Almere haakte al één club af nog voor de BNXT League goed en wel begonnen was. Bestaat de vrees voor een domino-effect?

Van de Keere: ‘Eerlijk, we hadden dat niet zien aankomen. Enkele sponsorcontracten geraakten jammer genoeg niet rond bij hen. Gelukkig gebeurde dit nog voor het seizoen en niet tijdens. We hebben geen signalen dat er andere clubs met problemen zitten. We hebben de licentievoorwaarden bewust niet te hoog gelegd om iedereen aan boord te houden: 300.000 euro is het budget dat nodig is om deel te nemen aan de BNXT League. Dat is lager dan de 400.000 euro die in onze Pro League de vorige seizoenen vereist was. De komende drie jaren zullen we dat stelselmatig optrekken. Ons businessplan is voor minimum die termijn opgesteld.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content