Dag op dag twaalf jaar later: neemt Wilmots wraak in Brazilië?

Marc Wilmots © Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

17 juni is niet alleen de datum waarop de Rode Duivels hun WK in Brazilië op gang trappen tegen Algerije, maar ook de twaalfde verjaardag van de onterecht afgekeurde goal van Marc Wilmots tegen Brazilië in de achtste finales van het WK in Zuid-Korea en Japan.

Wilmots is nog steeds de laatste Belgische doelpuntenmaker op een groot toernooi. Officieel gebeurde dat in de derde groepsmatch van de Rode Duivels op het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan tegen Rusland, toen hij de 3-1 achter zijn naam schreef.

Onterecht afgekeurd

Officieel, want eigenlijk maakte ‘Das Kampfschwein’ in de achtste finales van dat WK ook een geldig doelpunt tegen Brazilië, dat echter onterecht werd afgekeurd door de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast wegens een lichte duwfout van de Belgische aanvoerder op Roque Junior. Geen commentator, toeschouwer of speler die een fout had gezien.

België verloor het duel uiteindelijk met 2-0 na doelpunten van Rivaldo en Ronaldo, de Brazilianen stootten door tot de finale en wonnen die tegen Duitsland.

‘Wanneer ik die fase opnieuw analyseer, dan word ik gek. Ik besef dan dat ik toen niet mócht scoren,’ zei Wilmots daar later over in Belga Sport. ‘Op dat moment weet ik: het is voorbij. We mogen niet doorgaan.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wilmots’ wraak?

Het dramatische duel tegen Brazilië is – althans nog enkele uren – nog steeds de laatste wedstrijd die de Rode Duivels op een WK speelden. Morgen om 18 uur Belgische tijd komt daar verandering in en Wilmots is opnieuw aan zet in Brazilië, dit keer als bondscoach.

Elke Rode Duivelsfan hoopt dat hij zijn wraak krijgt en het ver schopt met de Belgen, bij voorkeur door Brazilië te verslaan in de finale. Dat begint hopelijk morgen tegen Algerije met een opvolger voor Wilmots als laatste Belgische doelpuntenmaker.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier