De beste manier om voor je kind te supporteren? Laat hem met rust

© iStock

Wat is de beste manier om je kind vanop de zijlijn te steunen? The Wall Street Journal zocht het voor u uit.

Je kind zien spelen ontketent soms (verborgen) competitiviteit. Het kan evenwel de trots of pijn oproepen die je als ouder ooit voelde toen je zelf aan sport deed. Maar het belang van het kind primeert: hoe kunnen ouders zich het best gedragen aan de zijlijn? The Wall Street Journal klaarde het uit.

Supporter voor het hele team

Veel ouders worden boos omdat ze vinden dat hun kind oneerlijk behandeld wordt. Anderen barsten uit door onopgeloste frustraties of woede uit sportervaringen uit hun eigen jeugd. In elk geval brengen ze hun kinderen erg in de war.

Volgens trainers kunnen ouders het best hun emoties en ego opzij zetten en vermijden om al roepend instructies te geven of kritiek te uiten. Het beste wat ze kunnen doen, is juichen voor het hele team, niet enkel voor hun kind.

Lager gevoel van eigenwaarde

Kinderen linken het gedrag van hun ouders over hun sportprestaties vaak aan hun waarde als een persoon. Zelfcontrole is moeilijk voor ouders die niet weten wat het echte doel is: betere atleten en betere mensen ontwikkelen.

Enkele tips van trainers: merk zelfs subtiel succes op, zoals je zoon of dochter die na een valpartij iets sneller opstaat. Ook oefeningen om de spieren te ontspannen, en terugtellen van 100 naar 1 zijn enkele tips. Ouders kunnen hun eigen gevoelens monitoren door zich af te vragen war hun kind zou zien als hij naar de tribune zou kijken: zou hij zelfvertrouwen, zekerheid en innerlijke rust krijgen van wat hij ziet?

Al bij al is loont dus de moeite om te focussen op de positieve aspecten in plaats van de negatieve, hoe klein ook, en om de groepsprestatie in de verf te zetten. Dat is het beste voor de prestatie van het team, je kind en zijn (of haar) eigenwaarde. (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier