De erfenis van Briek

Samen met Anna Luyten (ex-Knack) brengt Vanwalleghem in De erfenis van Briek een ultieme hulde aan zijn idool Briek Schotte.

Een brevier, zo wordt ons voorgehouden, is dit werkje in handig pocketformaat. Van Daele brengt verheldering, want het gaat dus om een gebedenboekje, bij uitbreiding om een verzameling van uitspraken over gedragsregels en levensbeschouwelijke kwesties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een taalvirtuoos als Rik Vanwalleghem, oud-journalist maar tegenwoordig columnist en directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, deze term gebruikt voor zijn nieuwste schrijfsel.

Samen met Anna Luyten (ex-Knack) brengt Vanwalleghem in De erfenis van Briek een ultieme hulde aan zijn idool Briek Schotte. Het niet zo alledaagse boekje oogt prachtig, door de foto’s van een specialist als Stephan Vanfleteren. Je wordt vanaf het begin overweldigd door de volkse en ook heel relevante wijsheid van de Laatste Flandrien, die op 4 april 2004 overleed.

Johan Cruijff verbleekt bij de uitspraken van IJzeren Briek, waarvan er sommigen samengebracht werden onder de noemer ‘de geboden van Briek’. Een mooie is de volgende: “Moe? Als ge moe zijt, moet ge gaan slapen.” Wat een levenswijsheid! (FV)

‘De erfenis van Briek’ van Rik Vanwalleghem en Anna Luyten werd uitgegeven bij Kannibaal, kost € 19,95 (opgestuurd) en telt 187 bladzijden. Meer info: www.uitgeverijkannibaal.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier